Smärtsam väntan för personer med inflammatorisk ryggsjukdom

Väntetiderna för diagnos vid reumatisk sjukdom är ofta fem år eller mer, visar en ny svensk undersökning. Under tiden ökar risken för beroende av smärtstillande läkemedel. Ett exempel på en sådan sjukdom är ankyloserande spondylit (AS).


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Ankyloserande spondylit (AS) är en av de vanligaste reumatiska sjukdomarna. Det är också den svårast sjuka undergruppen bland inflammatoriska ryggsjukdomar. Samtidigt får över 40 procent av patienterna vänta mer än fem år på diagnos, visar en ny svensk undersökning som är gjord i samarbete med Reumatikerförbundet.

– Utan diagnos står man utan behandling, och därmed kan besvären eskalera. Dessutom kan permanenta skador uppstå, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet, i ett pressmeddelande.

Sen diagnos kan även leda till ett beroende av smärtstillande läkemedel. I samband med den Internationella Reumatikerdagen den 12 oktober skrev Lotta Håkansson en debattartikel i Expressen. Där lyfter hon att dessa patienter uppenbarligen har sökt hjälp och istället för utredning fått starka läkemedel utskrivna på recept.

Annons
Annons

Quiz: Vad vet du om ryggsmärta?

Öka kunskapen om AS inom sjukvården

Undersökningen visade även att tiden till diagnos var längre för kvinnor än för män och många led av samsjuklighet, bland annat sömnsvårigheter, depression och ångest. Denna data stämmer överens med tidigare forskningsstudier.

För att förebygger skador, ökar behandlingseffekten och möjligheten till långvarig förbättring krävs ökad kunskap om reumatiska sjukdomar, menar Lotta Håkansson.

Annons
Annons

– Kunskapen om reumatiska sjukdomar i primär­vården behöver öka och det måste klargöras hur kunskapsöverföring från specialistvård till primärvård ska gå till. I den pågående översynen av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar måste det också bli tydligare hur personer med misstänkt reumatisk sjukdom ska tas om hand, säger Lotta Håkansson.

Är du läkare eller sjukvårdspersonal?  Gör NetdoktorPros läkarutbildning om inflammatorisk ryggsjukdom och uppdatera dig inom området.

    Källor

  • Reumatikerförbundet - http://www.mynewsdesk.com/se/reumatikerforbundet/pressreleases/smaertsam-vaentan-foer-personer-med-reumatiska-sjukdomar-2757795

  • Expressen - https://www.expressen.se/debatt/tio-ar-av-svar-smarta-i-vantan-pa-ratt-diagnos/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-10-20 15:47 (3 år sen)

    Det hade gärna fått vara en längre text. Då ni nämner just AS tycker jag att ni dessutom borde ha berättat om den sjukdomen, vilka symptomen är etc.