Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Skonsammare operationer vid diskbråck

Läkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska börja operera diskbråck med hjälp av titthålskirurgi. Ingreppet tar bara en halvtimme att utföra, ger snabbare återhämtning och patienten kan lämna sjukhuset redan samma dag.
Annons

Cirka 25 000 personer får diagnosen diskbråck i Sverige varje år. Av de med besvärande diskbråck behöver ungefär var tionde person operation för att ta bort diskbråcket. Den nya metoden, där läkarna går in i ryggmärgskanalen via ett litet titthålsinstrument med kamera och tar bort diskbråcket, ger många fördelar i jämförelse med traditionell kirurgi.

– Eftersom vi går in mellan muskulaturen och mjukdelarna för att åtgärda diskbråcket gör vi inga skador på muskler eller andra mjukdelar. Det gör att patienten mår bättre, får mindre ont efter operationen och återhämtar sig snabbare. Samtidigt minskar infektionsrisken, säger Adad Baranto, överläkare inom ortopedi och ryggkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Tack vare tekniken finns hopp om att kunna hjälpa fler patienter med diskbråck och dessutom erbjuda patienter operation tidigare än vad som är möjligt i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-1 23:24 (9 år sen)

    Låter strålande tycker jag (ahmanx2@bahnhof.se) som nyss har skrivit en fråga om min eländiga ländrygg! Den förpestar mitt liv! Har fibromyalgi och kan inte träna och tänk dig själv att inte kunna torka sig själv efter toabesök!?! Jag skulle verkligen behöva en operation!

    Gunnel Åhman

  • Avatar Tidigare användare 2013-12-4 22:44 (10 år sen)

    Har 2 nersänkta kotor som lasarettet i Västerås vägrar göra något med, skulle detta funka på sk nersänkta diskar, då jag har stora problem med min vardag,


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.