Fråga experten om inflammatorisk ryggsjukdom

Ryggsmärta är vanligt. Ungefär 20 procent av den vuxna befolkningen har långdragna besvär med ryggsmärta och många av dem kan ha den kroniska inflammatoriska ryggsjukdomen ankyloserande spondylit, AS, som tidigare kallades för Bechterews sjukdom.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-05-13
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Många AS patienter får diagnosen först efter många år med svåra smärtor i ryggen.

– Eftersom ryggsmärta är så otroligt vanligt bland befolkningen i stort är AS svår att känna igen bland all denna ryggsmärta som finns. Det är ett av skälen till att många får diagnosen efter många år med svår ryggsmärta. Ett annat skäl är patienterna inte söker för det och att hälsosjukvården har svårt att känna igen det, säger professor Lennart TH Jacobsson, överläkare vid Reumatologiska kliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Är du en av hundratusentals svenskar med ryggont? Netdoktorexperten Lennart TH Jacobsson kommer att besvara frågor om inflammatorisk ryggsjukdom i en chatt fredagen den 17 maj klockan 10.00.

Annons
Annons

Har du frågor om inflammatorisk ryggsjukdom? Ställ de redan nu genom att klicka här!

Vill du lära dig mer om ryggont - besök HarDuRyggont.se och testa dina kunskaper

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Eva-maria Strömquist 2013-05-14 10:04 (7 år sen)

  Mr- undersökning 20120604. Diskbråck på flera nivåer i ländryggen d v s mellan andra och tredje kotan, mellan tredje och fjärde och mellan fjärde och femte koten i ländryggen, framförallt på höger sida som tillsammansmed artros mellan kotlederna kan ge trånga förhållandenför de utträdande nervrötterna och mot spinalkanalen som kan ge smärtproblematik och lumbago ischiassymtom som du har och spinal stenos. Man såg även en minimal framåtglidning av kota 5 i ländryggeni förhållande till korsryggen som inte kräver någon specifik behandling.

  Detta försökte jag förbättra med föreskriven träning men det har blivet smärtsammare under det här året. Jag försöker gå (hund) varje dag va 4 km men senaste tiden hjälper inte ens dubbelt medicin. Har "Gabapentin och "Alvedon forte" samt lägger till "Tramadol" då och då.
  En viss övervikt(ca 8kg) för min längd försöker jag få ner men mina promenader blir kortare och kortare på grund av smärtorna. Har varit väldigt rörlig (seglare+träning) men det börjar påverka mina "NERVER" en aning nu.
  Operation? Ge mig ett förslag! Snart tablettmissbrukare!! /5 år !

 • Avatar 2013-05-14 18:40 (7 år sen)

  Finns det några behandlingsförslag förutom i tablettform till smärtor från bäckenlederna vid AS. Går det att steloperera, bandagera eller specialträna för smärtlindring?
  Britt-Marie

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  Ge.We.Larsson 2013-05-26 14:43 (7 år sen)

  Har haft Bechterews sedan ungdomen, är 72 nu. Ändå tack vare min dagliga gymnastik fullt rörlig om jag sköter min medicinering med för tillfället Naproszyn. I annat falla får jag enorma kramper i ryggens alla muskler och andningsmusklerna + nacken.
  I ögonen har jag haft iriter flera ggr per år, varav ibland krävdes inläggning på klinik.
  Det gäller att sköta sina rörelser som motverkar förstelning ( förkalkning )
  Alla övriga biverkningar av den kroniska sjukdomen slipper jag sedan jag för 6 år sedan av naturläkare i både Tyskland o Polen fick lära mig att äta en kapsel Klarin perfekt dagligen. Köper den på nätet numera.
  Inga iriter, och halverat läkemedlet sedan dess.
  Man kan alltså leva ganska normalt i tiotals år om man har lite disciplin på sig själv och sköter egenvården.
  Ni kan läsa på nätet om Klarin perfekt det finns 6500 träffar på den.


Annons
Annons
Annons