Lång väntan på diagnos för personer med ryggont

Många svenskar lider av ryggont i flera år utan att få rätt diagnos och behandling. Delresultat från Netdoktors upplysningskampanj om den inflammatoriska ryggsjukdomen, AS, visar att många personer med ryggont får vänta i över tio år på att få diagnos.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-07-12
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Undersökningen visar också på ett missnöje från personer med ryggont. Sjukvården får ett underbetyg både från patienter som fått diagnosen AS och bland dem som uppvisar symtom på AS, men som varken fått diagnos eller behandling.

Hittills under kampanjen har över 1 500 personer angett symtom som kan tyda på att de har AS, enligt de symtomkriterier som specialistläkare inom reumatologi använder för att ställa diagnos. Över hälften av dessa har haft ryggsmärtor i över tio år. Två tredjedelar har angett att de inte tycker att sjukvården tagit deras ryggsmärtor på allvar.

– I Socialstyrelsens riktlinjer framhävs hur man ska gå till väga, med riktad utfrågning och eventuellt magnetkameraundersökning av ryggen. Rätt diagnos är viktigt för att kunna ge rätt behandling, säger professor Lennart TH Jacobsson, överläkare vid Reumatologiska kliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Annons
Annons

Över 370 personer med diagnosen AS har för Netdoktor berättat om sina erfarenheter och om den behandling de får mot sjukdomen. En tredjedel av dem hade haft ryggsmärtor i över tio år innan de fick sin diagnos.

Är du en av hundratusentals svenskar med ryggont? Och har du fått någon diagnos - i så fall vilken och hur lång tid tog det? Diskutera här!

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons