Distraktion kan ge ryggskott

Om du håller på med fysiskt arbete, och plötsligt blir störd eller distraherad kan det öka risken för ryggskott. Det visar en ny studie från Australien.

Publicerad den: 2015-02-09
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Det är ingen nyhet att tunga och sneda lyft kan öka risken för smärtor i ryggen. Men det som skiljer den australiensiska forskningen från tidigare studier är att forskarna har undersök särskilda riskfaktorer som inträffat några timmar innan ryggskottet kom.

Det påpekar Karin Harms-Ringdahl som är professor i fysioterapi vid Karolinska institutet i Stockholm.

Studien visar bland annat att risken för ryggskott kan öka om man är trött, eller ifall personen blir distraherad av att någon kommer och stör mitt under fysiskt arbete.

Annons
Annons

 – Om man nu vet att det finns ett samband i tid, då är ju det ett mycket säkrare samband än att man säger att två saker inträffar ungefär samtidigt. Men det finns ju tusen andra saker som den här personen också kan ha gjort, och som egentligen gjorde att de fick ont i ryggen, säger Karin Harms-Ringdahl till Sveriges Radio.

Hon menar att studiens resultat kan bidra med kunskap om hur ryggskott bäst förebyggs, både hemma och på arbetsplatsen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons