Den svenska ryggplågan – vad har förändrats av nya riktlinjer?

ALMEDALEN 2013: Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar ställer krav på stora förändringar i vård och behandling. Detta gäller särskilt patienter med kronisk inflammatorisk ryggsjukdom. Men mår patienterna bättre av nya riktlinjer?

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-07-05
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– En av de saker som drev mig in i reumatologin för 35 år sedan var att jag ville lära mig mer om kronisk smärta och tyvärr är det, 35 år senare, bara att konstatera att det fortfarande finns stora brister när det gäller att omhänderta och behandla ryggsmärtor i allmänhet i primärvården, inleder Lennart Jacobsson, professor i reumatologi vid Sahlgrenska akademin, seminariet i Almedalen.

I de nya nationella riktlinjerna får tidig diagnos och behandling hög prioritet. Men idag tar det i genomsnitt mellan 5-8 år att få diagnosen ankyloserande spondylit, AS, den svårast sjuka undergruppen av de inflammatoriska ryggsjukdomarna.

– Åtta av tio patienter drabbas före 30 års ålder av inflammatorisk ryggsjukdom. Det är patienter som befinner sig tidigt i livet och hittar vi patienterna tidigare än vad vi gör idag, kan vi från sjukvården göra mer och samhället har mer att vinna.

Annons
Annons

– Genom Netdoktors pågående upplysningskampanj om ryggsjukdomar har man lyckats identifiera grupper som har tydlig inflammatorisk ryggsjukdom, AS, och en riskgrupp som skulle kunna ha det. I riskgruppen kan man se att närmre 60 procent av de som hittills svarat har haft smärtan i över tio års tid. Samtliga uppger att ryggsmärtan påverkat deras livskvalitet negativt på olika sätt, fortsätter Lennart Jacobsson.

Brist på kunskap om inflammatoriska ryggsjukdomar hos professionen, att sjukdomen är svår att känna igen och bristen på magnetkameror i landet lyfter Lennart Jacobsson som några av de största problemen.

– Resultatet av att patienter får diagnos flera år för sent och då även sen behandling leder till fler sjukskrivningar och större samhällskostnader.

Annons
Annons

Är du en av hundratusentals svenskar med ryggsmärta? Och har du fått någon diagnos - i så fall vilken och hur lång tid tog det? Diskutera här nedan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2013-08-21 13:31 (7 år sen)

  Hej! Är kvinna och 48 år gammal. Haft ont i ryggen flera år, ibland svåra smärtor, ibland lindriga. För ca 6 mån sedan blev smärtorna nästan olidliga. Kunde inte röra mig eller klä på mig själv. Sömnen är nästan obefintlig. Tar smärtstillande, sömntabletter och använder CEFAR.
  Var på magnetröntgen som visade utväxter på 3:e och 4:e ryggkotorna,
  Fick vänta ca 6 veckor på röntgen, valde att åka till ett annat sjukhus än det jag tillhör ca 15 mil bort. Min läkare säger att smärtorna inte beror på utväxterna utan att jag ska satsa på sjukgymnastik. Till saken hör att jag cyklar alt promenerar en ansenlig sträcka varje dag även om det gör ont. Känns riktigt bra när jag cyklar. Jag är inte överviktig och har bra kondition. Sjukgymnasten tycker att jag ska på vidare utredning till reumatolog, läkaren tycker inte att det är nödvändigt. Jag själv anser att jag absolut inte kan leva med dessa smärtor. Känns som om jag inte blir tagen på allvar. Ska tillägga att jag absolut inte är någon som beklagar mig i första taget, utan jag söker enbart hjälp när det har gått så långt att jag helt enkelt inte klarar min vardag längre, som i detta fallet ca 10 år.

 • image
  2013-07-16 12:09 (7 år sen)

  Hej! Jag är en kvinna på 49 år. Jag opererades i januari 2007 för diskbrock och har aldrig blivit riktigt bra i min rygg och mitt högra ben efter detta ingrepp. Har sökt och blivit remitterad till ett antal läkare och undersökningar. Jag har sedan operationen bantat ner mig 15 kilo jag tränar regelbundet upp till 3 dagar/veckan och jag cyklar och promenerar en stund dagligen. I takt med att kilona försvann och jag rör mig mer så har bara mina problem ökat. Undersökningarna som jag genomgått är skiktröntgen, magnetröntgen och jag har även genomgått tester på mitt nervsystem för att se om det finns någon påverkan där. Alla undersökningar man gjort har inte givit mig något svar på mina problem. Nu går jag på smärtenheten på Östra sjukhuset där man försökt att testa om Seroten kan ta bort min smärta men pga. Jag mådde så dåligt av detta så kopplades dom ur. Mina problem sitter i ryggen och ner i höften och detta i sin tur leder till att jag får en låsande smärta i mitt högerben och domningar i höger ben som går ner i tårna. Efter ett fall på min arbetsplats i januari 2013 så har mina problem bara ökat. Mitt sociala liv är urusel då jag inte kan sitta längre stunder utan att jag får en outhärdlig smärta i min rygg och höft och domningar som går ner i fot och tår. Mitt sex liv är så gott som obefintligt och orken att kämpa för en dräglig tillvaro med ett fungerande liv börjar ta slut. Som tur är så består mitt jobb i att mestadels stå och gå och vara i ständig rörelse och jag har pga. detta sluppit att vara sjukskriven någon längre tid för mina besvär. Mitt jobb är Lagerarbetare som består av att plocka ock packa varor med hjälp av truck. Jag har dessvärre varit sjukskriven den senaste veckan eftersom det varit väldigt svårt att hoppa upp och ner i trucken pga. smärta i min rygg och mitt ben. Anledning att jag skriver detta är att jag hoppas att det någonstans kan finnas en lösning även på mina problem.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2013-07-14 22:17 (7 år sen)

  Jag är född 1941, vid 23 års ålder hade jag intensiva elaka iriter i regnbågshinnorna som krävde 3 veckors inläggning på ögonklinik.
  Docenten där förklarade att det var en följdsjukdom av något annat. Det konstaterades via ögonen alltså första gången. Det misstänktes Morbus Bechterew vilket samma som AS.
  Detta var alltså 1964. Jag hade också kramper i ryggens muskler, samt i nacke och musklerna för andning.
  Blev tilldelad en sjukgymnast med specialkunskaper, hon lärde mig motverkande rörelser så att jag skulle förstelna så rakt som möjligt och behålla maximal rörlighet.
  Jag gör dessa rörelser dagligen och kan röra mig ganska obehindrat. Iriter i ögonen har jag haft långt fler än ett femtiotal genom åren, fram till för 6 år sedan, liksom svåra inflammationer i bihålorna som krävde genomspolning.
  Då blev jag rekommenderad ett antiinflammatoriskt kosttillskott Klarin perfekt, en kapsel om dagen. Sedan dess har jag sluppit mina iriter och övriga inflammationer som bihålor och tandben.
  Detta består av en rad antiinflammatoriska ämnen baserat på extrakt av blåbär + allt i ett kan man säga. Den finns på nätet det är bara att söka efter den.
  Har sedan dessa kunnat gå ned i medicinering så att jag nu tar bara 500 mg naproszyn morgon o kväll, min har har avsevärt förbättrats så jag återfått normalsyn trots även en början till gula fläcken som också försvunnit.
  Det finns alltså andra tecken på AS - Bechterew om man är vaken för det. Till ex. återkommande iriter och ryggmuskelkramper och andra typiska tecken som bihåle - tandbens inflammationer. Allt detta är kopplat just till AS - Bechterews. Tyvärr är alltför få läkare informerade om detta. Jag hade tur som kom till en skicklig docent redan från början. Det tog ca 10 år, innan man såg den första förstelningen i nedre ryggraden / svanskotan på den tidens röntgen.
  Lycka till, är ni drabbade så prova med kosttillskotet jag nämnde, det är det mest kompletta, har kollast igenom alla liknande.

 • Avatar 2013-07-14 22:37 (7 år sen)

  Jag fick 2003 (född 70) plötsligt ont i höfterna och kunde knappt gå när värken gick i skov. Värken växlade mellan höftena och sakrolialeden. 2010 fick jag diagnos AS efter att jag hade haft värsta skovet dittills. Jag hade sådan värk att jag hade svårt att ändra position mellan ligga, sitta, stå och hade värk när jag andades och hade svårighet att gå. Kunde ibland gå till tomtgränsen (20m) och ibland 500m. Även mellan skoven tog det lång tid innan jag vågade ta promenader där jag var längre hemifrån än 500m om jag plötsligt fick ont och inte orkade gå hem. Alla pratade om att det är så bra med träning, men jag blev nästan alltid sämre av träning som var ansträngade. Naturligtvis var det bra att jag var i rörelse mycket men jag klarade inte överanstränging. Jag har alltid litat till naturliga läkemetoder och har nu blivit väldigt bra med några års experimenterande och letande. Jag klarar fortfarande inte att överanstränga mig men är inte hindrad att leva ett normalt liv med 50% jobb och ta hand om familjen (vilket min man har tidigare fått ta större delen av ansvaret för). Jag har heller inte ständig värk och svårt att sova pga värk som tidigare. Läs om läkaren och reumatologen Alan Ebringers forskning samt läkaren Natascha Cambells kostråd, de har räddat mig + näringstillskott med massa mineraler och vitaminer samt probiotika från näringsterapeuter. Jag har ända sedan barn varit rädd för läkemedel och ville aldrig ta läkemedel som jag blivit rekomenderad att ta livet ut. Jag är glad att jag klarat mig utan dem. För att klara värk är curcumin, boswelia, dl-fenylalanin (dessa tre finns i Fortodol) och white willow helt oslagbar kombination. Jag har också blivit fri från kronisk eksem och tarmproblem med samma strikta kost som hjälpt mot värken, dvs utan mjölk, gluten, stärkelse (viktigt!) och de flesta tillsatsämnen. Låter tufft, men det är inget om jämfört med att leva med värk och inte kunna jobba och ta hand om familjen.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-13 08:20 (7 år sen)

  Jag har haft ont i ryggen väldigt länge nu och det tog lång tid innan jag fick en magnetröntgen.
  I mars i år blev jag op för diskbråk L4 o L5.
  Jag var jätte bra i 2 veckor sen började få ont igen och har idag mer ont än innan op.
  Nu händer ingenting, min läkare säger bara vi får vänta och se det blir kanske bra av sig själv.
  Vad gör man, när nu försäkringskassan flåsar en i nacken och vill man ska jobba?

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-10 18:53 (7 år sen)

  Den vanligaste orsaken till ont i ryggen ( och nacke, armar etc) beror på nedsatt cirkulation i berörd vävnad. En mycket verksam behandlingsmetod som jag har använt sedan mer än tio år är en djup triggerpunktsmassage. Det normala är att man uppnår ett långvarigt symtomfritt resultat efter tio behandlingar.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2013-07-8 12:41 (7 år sen)

  Re: Eva mycket pekar på att du behöver avgifta och återställa din tarmflora nere i grovtarmen, när de goda bakterierna fått övertaget som tillförs kroppen av dessa en stark höjning av immunförsvaret, bl.a. med vitaminerna B1, B2, B3, B6, K, inflammationshämmande smörsyra med mycket mera.
  Det finns ett mycket enkelt kosttillskott som gör just detta. Tömmer dessutom eventuella tarmfickor från jäsande matrester som göder de skadliga bakterierna.
  Fruktooligosackariderna i koncentrat från jordärtskocka ger man i gamla östblocket för att avgifta och återställa. Här har vården ingen blek aning.
  Sök på Topinulin aktiv eller " farmakologens blogg " där den är ordentligt beskriven. Rulla lite nedåt så kommer flera artiklar om den.
  Biverkningar genom åren från diverse läkemedel brukar också försvinna.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-8 12:53 (7 år sen)

  Inte ens vid ambulansfärd när benen plötsligt en morgon inte bar mig fick jag utredning eller diagnos på ortopeden.
  Genetiskt betingad inflammation beroende på psoriasis bla har gett diagnos och behandling med Salasopyrin en, vilket förbättrat läget men inte gjort mig bra.
  Besvär med mage/tarm, ögon, luftvägar, leder, muskler m.m. har varit med hela livet och tidigare gått att kompensera. Problemen hänger tätt ihop med immunförsvaret och det vill heller ingen utreda tyvärr.
  Chi Gong, värme, laktos-glutenfri kost, goda vänner och ett gott humör hjälper långt, men botar inte. Efterlyser mer engagemang från vården.
  Reumatologen i Uddevalla, Lund och Karolinska jobbar med detta, annars är det tunt.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-5 18:03 (7 år sen)

  Fick min diagnos Mb Bechterew 1985 efter "endast" ca 5 års besvär vid 35 års ålder. Man hade misstänkt detta tidigare pga sacroilit och jag fick Bechterewdiagnosen när jag var gravid. Ser tyvärr att inte mycket har ändrats på alla dessa år mer än kanske bättre mediciner. Hade rejäla besvär med många och långa sjukskrivningar. Ingen medicin hjälpte men jag fick utlandsvård vid två tillfällen i gamla Jugoslavien och blev som en ny människa av dessa behandlingar. Har även varit inlagd på Spenshult men där blev jag inte lika bra vid rehabiliteringen och det höll kortare tid jämfört med utlandsvården i forna Jugoslavien.
  Jag blev först förtidspensionerad på halvtid sen på heltid och eftersom jag märkte att jag blev bättre i varmt klimat tog jag saken i egna händer och flyttade till Spanien där jag nu bott i 22 år. Detta flytt är det viktigaste jag gjort i hela mitt liv för min hälsas skull och för mig själv.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2013-07-5 18:31 (7 år sen)

  Jag har haft Bechterews sjukdom sedan i början av 20 åren, idag är jag 72. Har genomgått alla dessa enorma smärttillstånd i tiotals år alltså.
  Men, min diagnos kom via en docent johnsson vid dåvarande MAS i Malmö, ögonkliniken där jag blev inlagd i 3 veckor för intensiva elaka inflammationer i horn o regnbågshinnorna. Ögonen såg ut som glödande kol precis så.
  DÅ fick jag rätt diagnos, via ögonavdelning alltså.
  Jag har ett smärtsamt kramptillstånd i alla andningsmusklerna samt rygg, nacke och smärta i höftbenen.
  Idag, klarar jag mig med 500 mg Naprozyn entero morgon och kväll. Detta efter att sedan några år börjat äta ett kosttillskott som är antiinflammatoriskt Klarin perfekt, man kan söka på det.
  Har alltså sänkt min övriga läkemedelskonsumtion helt och alla iriter i ögonen har helt upphört, något jag hade ständigt återkommande flera ggr per år.
  Tack vare detta kosttillskott har också samtliga biverkningar upphört, soleksem var det värsta, skör tunn hud annat.
  Det finns alltså andra vägar värt att prova utöver hårda mediciner som skapar nya obehag.
  Särskilt för folk med ögonbesvär vill jag tipsa om Klarin perfekt, idag har jag bättre syn än för 30 år sedan.
  För övrigt gör jag sträck o töj gymnastik flera ggr dagligen under någon minut. Tack vare detta har jag trots allt god rörelseförmåga.


Annons
Annons
Annons