Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Har jag Bechterews sjukdom?

Hej! Jag är 45 år och kvinna. Jag har haft problem med ryggen i minst 20 år. Det har blivit värre de senaste 5 åren. Jag är stel i ryggraden nedanför nacken och i länden och har ömma kotor. Har mycket ont i vänster övre bäckenkant alltså nedanför midjan. Kan bara sitta/ligga på sidan korta stunder gäller båda sidorna. De korta nedersta revbenen är jätteömma på ändarna. Känner av tennisarmbåge ibland. Med andra ord är det "inte mycke me mig" ). Vad tror ni??

Svar:

De symtom som du haft i många år och som sakta men säkert försämrats beror med största sannolikhet på gradvisa ålderförändringar, man kallar det i bland för förslitning. Röntgas ryggraden ser man detta. Röntgenläkaren brukar kalla det för spondylos.

Behandling är kanske viktigast rörelse t ex träningsanvisningar från sjukgymnast eller varmvattenbassängträning. Smärtstillande läkemedel är i första hand Alvedon 500 mg 2 tabletter 4 gånger dagligen dosen kan reduceras om man har lever eller njursjukdom. Man kan också ta antiinflammatoriska läkemedel som Ipren med försiktighet eftersom de kan ge magkatarr.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons