Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Bechtrew eller psoriasisartrit?

Jag är 36år och har haft ryggbesvär i ca 11år. 173cm lång och väger 59kg. Rematolog och distriktsläkare misstänker bechtrews sjukdom. Har HLAB-27, och har väldigt besvärligt med rygg och höfter. Röntgen visar sklerotiska förändringar i SI-lederna men ingen bechtrew enl röntgenläkaren. Har nu väldigt besvärligt med exsem i vä. öra. Kan det vara psoreasisartrit jag har?

Svar:

Om du har stelhet i ryggen, värk sedan länge, och sklerotiska förändringar i SI-lederna är detta förenligt med Bechterews sjukdom. Har du psoriasis kan det också hänga samman med detta, men det är svårt att bedöma på din beskrivning av besvären i örat om det rör sig om psoriasis.

Behandlingen av den sortens ryggbesvär som beror på reumatisk sjukdom kan ofta behandlas väl i dag, och det är viktigt att man är säker på diagnosen, från behandlande läkare. Det verkar ju som om du har kontakt med en reumatolog som i så fall kan ta ställning till om du kan vara hjälpt av starkare anti-reumatiska mediciner. Det är viktigt med sjukgymnastik när man har ryggbesvär av den här typen, bl a så att rörligheten kan förbättras och stelheten motverkas.

Vänligen Johan Frostegård, professor, specialist i reumatologi

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons