Stor okunskap kring artros
Intervju | Artros |

Stor okunskap kring artros

Över en miljon svenskar beräknas ha artros. Ändå är okunskapen om sjukdomen stor bland både allmänhet och sjukvårdspersonal. Med en första artrosdag vill Reumatikerförbundet, fysioterapeuter och forskare råda bot på problemet.


Publicerad den: 2015-06-02
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Mitt i myllret försöker Leif Dahlberg, professor i ortopedi, överrösta högtalarutropen om tågavgångar och förseningar. Idag befinner han sig på Stockholms central, tillsammans med Reumatikerförbundet och fackförbundet Fysioterapeuterna, för att informera om artros. Besökare får själva testa sin ben- och handstyrka för att sedan få en bedömning av hur stor risk de har för att drabbas av ledsjukdomen artros. Ett gäng fysioterapeuter ger också tips på övningar som bygger upp muskler så att ledvärken minskar. Det är första gången som en artrosdag arrangeras, men inte den sista, om Leif Dahlberg får bestämma.

– Drömmen vore att kunna genomföra sådana här informationsevent i både Stockholm, Göteborg och Malmö samtidigt som alla artrosskolor runt om i landet håller öppet hus den 2 juni varje år.

Annons
Annons

Varför behövs det en artrosdag?

– Många som har artros får inte rätt behandling och vården som ges är inte likvärdig i hela landet. Vi tycker också att det satsas för lite pengar på kroniska sjukdomar, egenvård och förebyggande arbete.

Anne Carlsson, ordförande för Reumatikerförbundet, håller med. Hon menar att det dessutom fortfarande finns många myter kring artros.

– I Reumatikerförbundet är vårt största dilemma att våra medlemmar inte förstår att det faktiskt finns någonting att göra åt deras besvär. Och det är ju inte så konstigt, för i vården får de svaret att artros inte är någon sjukdom och att de bara måste stå ut med värken, säger hon.

Annons
Annons

Motion bästa tipset för att lindra artros

Även om sjukdomen artros fortfarande inte går att bota finns det en hel del som kan underlätta värken och bromsa sjukdomsförloppet. Träning och motion är det absolut viktigaste. Genom att belasta leden lagom får brosket i leden ny näring och smärtan lindras.

Inger Lundkvist är utredare på Socialstyrelsen:

– Vi måste bli bättre på att trycka på hur viktigt det är med förebyggande arbete och tidiga diagnoser. Det är oerhört viktigt att sprida den här kunskapen, säger hon. 

Dessutom behövs mer forskning kring denna dolda folksjukdom.

– Jag tror att en av anledningarna till att okunskapen kring artros är så stor är att det inte är någon ”sexig” sjukdom. Den är inte så spännande, man dör inte på en gång och den syns inte på utsidan. Men det är en olidlig sjukdom att ha år ut och år in. Därför behöver vi stora forskningsresurser kring artros. Utan forskning kommer vi ingenstans, säger Anne Carlsson. 

Vill du lära dig mer om artros och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen?

Gör utbildningen och delta i patientundersökningen på Artros-hjälpen.se

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Britt Salomon 2017-11-27 16:13 (22 månader sen)

    Hej!
    Äntligen någon som ger artros "ett ansikte" mycket intressant information. Jag har fått artros i ett knä efter en skada för 1 år sedan. Det enda som erbjuds är operation enl. de ortopeder som jag träffat. Vill ej operera mej, önskar därför komma i kontakt med de fysioterapeuter som deltog på er artrosdag för att få tips på övningar som bygger upp muskler. Tack på förhand.

  • Avatar Anna-Karin 2018-12-17 13:27 (9 månader sen)

    Hur ser man skillnaden på artros i ryggen och ankyloserad spondylit?


Annons
Annons
Annons