Var du bor avgör vad du betalar för att vaccinera dig

Frågan om vilka vaccinationer som ska ingå i allmänna vaccinationsprogrammet ligger nu på Socialdepartementets bord. Men beslutet drar än en gång ut på tiden vilket skapar frustration, skriver Dagens Medicin.  


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-01
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det är Folkhälsomyndigheten som tar fram underlag till regeringen som ska fatta beslut om vilka sjukdomar som ska omfattas av de nationella vaccinationsprogrammen. De senaste fem åren har sex sådana utredningar med förslag lämnats till regeringen men så här långt har de bara fattat beslut i ett av dessa. Vissa ärenden har legat på social­departementets bord i mer än två år, rapporterar Dagens Medicin. 

Det gäller vaccin mot pneumokocker (lunginflammation), säsongsinfluensa, tuberkulos och hepatit B till vissa riskgrupper. Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i Sörmland, som representerar Smittskyddsläkarföreningen i Folkhälsomyndighetens referensgrupp för allmänna vaccinationsprogram, känner frustration. 

– Det blir en samhällsförlust när man lägger ner tid och pengar på att låta experter ta fram beslutsunderlag och sedan bara låter det ligga. I fallet med pneumokocker så måste Folkhälsomyndigheten nu uppdatera underlaget eftersom det hunnit bli inaktuellt, säger Helena Hervius Askling till Dagens Medicin. 

Annons
Annons

Att kunskapsunderlaget måste revideras beror på att olika typer av pneumokockbakterier förekommer i befolkningen samtidigt som nya vaccin utvecklas. 

Stora prisskillnader för vaccin mot lunginflammation 

Tills dess att ett beslut om nationellt vaccinationsprogram fattas är det upp till varje landsting/region att ta beslut om vaccinationskostnader. Det gör att priserna varierar stort över landet. På vissa platser erbjuds till exempel gratis skydd mot pneumokocker medan det på andra platser kostar hundralappar. 

– Vi inom landstingen vill inte gå i otakt med varandra. Men vet man att det finns vaccinationer som kan skydda befolkningen men inte vet när i tiden det kommer besked så blir det komplicerat, då blir det tyvärr olika på olika platser. Detta borde förstås samordnas och vara lika för alla i Sverige, säger Helena Hervius Askling. 

Annons
Annons

För Dagens Medicin uppger Socialminister Annika Strandhäll (S) att tillgången till vaccin ska vara jämlik över landet men att den här typen av beslut tar tid. 

    Källor

  • Dagens medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/05/30/stor-frustration-nar-vaccinationsbesked-drojer/ 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-06-5 17:40 (3 år sen)

    Anser att vaccin skall ha samma pris oavsett var man bor. Helst gratis !

  • Avatar Tidigare användare 2018-06-5 17:21 (3 år sen)

    Anser det självklart att vaccin skall ha samma pris oavsett var man bor !