Stor prisskillnad på TBE-vaccin i landet

Det kan skilja flera tusen kronor för samma vaccination  beroende på var man bor i landet, det visar en kartläggning som SVT gjort. Skillnaderna drabbar särskilt låginkomsttagare. 


Publicerad den: 2019-08-09
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Stor prisskillnad på TBE-vaccin i landet
Annons

– Vi har sett att familjer med lägre inkomst prioritera bort vaccination för TBE och det är så klart inte okej att det är så, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare Region Sörmland, till SVT. 

Den fästingburna sjukdomen TBE kan ge hjärnhinneinflammation och den som blir drabbad kan bland annat få hög feber, vara förvirrad, få förlamning, och i värsta fall döden. 

– Det är en allvarlig sjukdom, därför är det viktigt att man vaccinerar sig om man befinner sig i riskområden, säger Helena Hervius Askling till SVT. 

Annons
Annons

Läs även: Symtom och tecken på harpest

Gratis vaccination i Region Sörmland 

SVT Nyheters kartläggning visar att det priset kan skilja sig markant mellan regionerna, för en familj med två vuxna och två barn. Kostnaden kan hamna på allt mellan 5 000 till 10 000 kronor beroende på var man vaccinerar sig. Priset är baserat på fyra sprutor över fyra år. 

Men i Region Sörmland erbjuder man gratis vaccinering mot TBE för barn.

Annons
Annons

En studien som Helena Hervius Askling gjort tillsammans med andra forskare visar att det skulle det vara samhällsekonomiskt lönsamt att i riskområden ha gratis vaccinering för barn.

– Våra resultat är entydiga här. Det är samhällsekonomiskt lönsamt i riskområden, säger hon.

Quiz: Vad vet du om TBE?

Folkhälsomyndighetens studie visar motsatsen 

En liknande studie av Folkhälsomyndigheten har kommit fram till en annan slutsats som visar det motsatta. Skillnaden mellan studierna är tidsperspektivet. Myndigheten hade ett perspektiv på tio år, och den andra studien ett livslångt perspektiv.

– Vi känner oss trygga med vår studie. Så här är det inom forskning, man gör saker på olika sätt. Vem som har gjort mest korrekt får vi veta om 50-60 år, säger Anders Tegnell, avdelningschef Folkhälsomyndigheten till SVT. 

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stor-prisskillnad-pa-tbe-vaccin-i-landet

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-08-9 12:08 (23 månader sen)

    Det borde vara gratis för fattigpensionärer också. Jag skulle aldrig ha råd med dessa summor en del tar för 4 sprutor....