Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sociala medier stoppar falsk information om vaccin

Flera sociala medie-företag minskar eller tar bort möjligheten att exponera antivaccinationsbudskap och propaganda, rapporterar Läkemedelsvärlden.


Publicerad den: 2019-03-22
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Vaccination
Annons

Trots att det finns vaccin mot sjukdomen noterade EU 80 000 fall av mässling förra året. Mer än 70 personer dog. En orsak till ökningen tros vara det växande vaccinmotståndet. Bland annat sprids många av de vaccinkritiska budskapen på sociala medier.

Men påtryckningar från allmänheten och politiker verkar ha gett effekt och flera sociala medie-företag begränsar nu utrymmer för falsk och missledande information om vaccin, rapporterar Läkemedelsverket.

Facebook kommer inte längre tillåta annonser med vaccinskeptiska kampanjer, skriver Wired. Det kommer heller inte gå att söka på vaccinskeptiska inlägg.

Annons
Annons

Pintarest har tagit bort möjligheten att söka på ord som innehåller ”vaccin”. Syftet är att stoppa spridningen av antivaccinpropaganda. Detta är dock en tillfällig lösning, menar företaget, som hoppas kunna hitta en mer skräddarsydd strategi.

Sedan en tid tillbaka tillåter inte Google video-annonser med antivaccinationsbudskap på Youtube, rapporterar BBC.

Även e-handelsföretaget Amazon har tagit bort antivaccination-dokumentärer och kommer även att rensa sortimentet på ett antal boktitlar.

Läs mer om vaccination här >>
Annons
Annons

  Källor

 • Läkemedelsvärlden - https://www.lakemedelsvarlden.se/allt-fler-stoppar-falsk-information-om-vaccin/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-09-8 08:27 (4 år sen)

  Chris. Säkert finns det vissa faktafel hos antivaccisförespråkarna. Säkert finns det också vissa vaccin som är osäkrare (potentiellt farligare (för vissa)) än andra och säkert så hjälper vaccin fler liv än det tar.

  Men alldeles oavsett detta så är det HELT OACCEPTABELT att det införs cencur så bara en åsikt får komma fram. Vad är nästa steg? Att internetleverantörer ska övervaka alla sajter, bloggar osv och ta bort vaccinkritiskt innehåll?

  Det finns faktiskt forskare som på fullaste allvar vill förbjuda åsikter, böcker och internetsajter med klimatkatastrofskeptiska åsikter. Så steget är inte långt att man kanske i framtiden helt vill förbjuda vaccinskeptiska åsikter.

  Orwells 1984 är förvisso försenad, men den verkar komma med stormsteg nu.

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-22 21:54 (5 år sen)

  Vet man idag att allt är lögn i dessa dokumentärer eller finns det nån sanning att det är farligt med vacciner? Jag undrar bara för att vaccinsprutor som görs så har dom biverkningar enligt bipacksedeln. och det är just dessa som människor får. Eller har jag missuppfattat det hela?

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-22 13:52 (5 år sen)

  Så nu har vi infört censur i Sverige?
  Och VEM är den att bedöma och bestämma om en information är falsk elr inte!? Nu blir jag riktigt, riktigt upprörd! Återigen så bestämmer etablissemanget om vi förstår oss på vårt eget bästa, elr inte och det ska dom låta bli. Lämpligt vore att då även skriva om alla skador människor har fått av vaccin, inte att försöka skrämmas med antalet döda i mässling t ex. När vi var barn på 50/60talet så skickade vår Far, sjuksköterskan, oss till smittade klasskamrater för att vi skulle få de barnsjukdomar vi behövde! Nu har allt blivit helt hysteriskt ang vaccin, elr inte vaccin och skrämsel och hot är väl ändå ingen värdig väg att gå? Och att dumförklara befolkningen i Sverige, det är grovt! Censur hör inte hemma här


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons