Nytt register ska identifiera biverkningar av vaccin

När ett vaccin mot coronaviruset blir tillgängligt för svenskarna kommer ett nationellt vaccinregister att upprättas. Syftet är att snabbare kunna upptäcka eventuella och ovanliga biverkningar. Det rapporterar Sveriges Radio.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-11-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Nytt register ska identifiera biverkningar av vaccin
Annons

I ett nytt register, som Läkemedelsverket har ansvar för, kommer information om vilka som vaccinerats med vilket vaccin och eventuella biverkningar att sammanställas. På så sätt är det möjligt att identifiera biverkningar av ett coronavaccin i ett tidigt skede, till skillnad från när vaccinet Pandemrix användes mot svininfluensan. Då hade myndigheterna ingen kännedom om vem som fått vaccin och vid vilket tillfälle, vilket gjorde att det tog lång tid att koppla ihop de närmare 500 fall av narkolepsi, som var en biverkan av det vaccinet.

Dock finns det ingen garanti för att en liknande situation kring ovanliga biverkningar inte ska uppstå igen.

– Vi kan inte, vid ett godkännande när man har några tusen patienter, utesluta att det skulle kunna hända någonting när man vaccinerat en miljon personer. Det är en omöjlighet att göra på förhand, säger Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Samtidigt menar hon att man måste väga nyttan av vaccinet med risken för sjukdomen. Allvarlig covid-19 kan vara värre än eventuella biverkningar.

  Källor

 • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7589500

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Sanna 2020-11-3 10:00 (7 månader sen)

  När några miljoner människor vaccinerats och inte visat symptom på biverkningar på 5 år ska jag överväga att ta det.

 • Avatar Eva 2020-11-2 13:50 (7 månader sen)

  Skulle narkolepsi inte vara en alvarlig sjukdom? Fas 3 i vaccin testerna skulle inte de visa om det fanns några allvarliga biverkningar eller forceras bara testerna utan att tanka på eventuella konsekvenser?

 • Avatar Ola 2020-11-2 11:22 (7 månader sen)

  Man frågar sig varför man skall vaccinera gamla och sjukpersonal som är de som är mest utsatta vid en massvaccination. Skulle inte biverkningar rimligen drabba äldre
  med mindre immunförsvar värre? Och skulle inte det kunna bli en katastrof om sjukvårdspersonalen skulle bli sjukskrivna i stora antal med tanke på att det redan nu är ett krisläge? Varför inte börja med yngre medelålders personer som skulle under 3 månader drabbas mindre av biverkningar, troligtvis?
  Jag misstänker att detta kan leda till att många av oss äldre inte tar denna vaccin
  i början utan avvaktar.
  80 år pensionär......