Nyhet | Vaccination

Hemliga vaccinpriser slår mot fattiga länder

Fattiga länder kan få betala mer för viktiga vacciner än rika länder. Hemlighetsmakeriet kring vaccinpriserna måste sluta och människoliv måste gå före vinstintressen, menar organisationen Läkare utan gränser som nu kräver att läkemedelsbolagen sänker sina priser.

Publicerad den: 2015-04-24
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Ett vaccin skulle kunna förhindra att uppåt en miljon barn dör varje år av lunginflammation orsakad av pneumokocker. Men de båda tillverkarna av PCV-vaccinet, läkemedelsbolagen GlaxoSmithKline och Pfizer vägrar offentliggöra sina prislistor för vaccinet. Detta har lett till att olika länder får betala olika mycket för samma vaccin och att vissa fattiga länder inta har råd att köpa in så mycket vaccin som de behöver. I en artikel på Läkare utan gränsers hemsida framgår att exempelvis Sydafrika får betala nästan tre gånger mer än Brasilien och att Tunisien får en högre nota än Frankrike.

– Lunginflammation är vår tids största barnamördare. Det är därför oacceptabelt att ett vaccin som kan rädda liv är otillgängligt på grund av vinstintressen, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Vill se offentliga prislistor för vaccin

Nu kräver organisationen att prislistorna blir offentliga så att alla länder har en möjlighet att förhandla till sig ett rimligt pris.

Annons
Annons

– Det är absurt hur priset på en livräddande produkt hålls hemlig och att inköpare tvingas famla i mörker. Hur ska man kunna enas om ett rimligt pris när avgörande information saknas, säger Manica Balasegaram, som arbetar för tillgång till livsnödvändiga läkemedel på organisationen.

Läkare utan gränser vill också att priset på PCV-vaccinet sänks till fem dollar, drygt 40 kronor, och påpekar samtidigt att läkemedelsbolagen gjort en sammanlagd vinst på över 23 miljarder dollar för sina PCV-vacciner.

GlaxoSmithKline skriver i en kommentar till Sveriges Radio att vaccinet är mycket komplicerat att tillverka och att fattiga länder får köpa det till självkostnadspris – men att bolaget måste kunna göra vinst för att kunna forska fram nya botemedel. Pfizer lägger till att deras vaccin redan säljs med förlust till fattiga länder. 

Annons
Annons

Bör läkemedelsföretagen offentliggöra sina prislistor eller inte? Vad tycker du? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu