Efter utbrottet i Göteborg – rusning efter mässlingsvaccin 

Efter mässlingsutbrottet i göteborgsområdet har nu flera landsting beställt extra mycket vaccin. Det är positivt tycker smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö. 


Publicerad den: 2018-02-14
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Efter utbrottet i Göteborg – rusning efter mässlingsvaccin 
Annons

Enligt Läkartidningen ska landstingen ha beställt fyra gånger så mycket doser av mässlingsvaccin i januari, om man jämför med samma period förra året. Siffrorna kommer från en marknadsundersökning som Landstinget Blekinge har tagit del av. 

”Folk har velat bli vaccinerade”

I Blekinge har man inte haft några mässlingsfall under det senaste utbrottet, men trots det har landstinget beställt sex gånger fler doser i år. Och Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare och hygienöverläkare vid Blekingesjukhuset menar att det beror på att fler vill vaccinera sig.  

– Jag är positivt överraskad att det har blivit sådant gensvar. Siffrorna är på beställda doser, inte givna doser, men det är indirekt ändå ett mått på att folk har velat bli vaccinerade. Det borgar för en fortsatt hög vaccinationstäckning, säger han till Läkartidningen. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Dessa riskerar att bli smittade av mässlingen:  

 • Barn under 18 månader som inte vaccinerats mot mässling 
 • Vuxna födda mellan 1960 och 1980 som inte fått två vaccindoser 
 • Om man inte haft mässling 
 • Om man bara fått en dos vaccin 
 • Personer som avstått vaccination 

Källa: Landstinget Blekinge 

Annons
Annons

  Källor

 • Landstinget Blekinge - http://ltblekinge.se/Arkiv/Nyhetsarkiv/Pressmeddelanden/masslingsvaccin/
 • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/02/Rusning-efter-masslingsvaccin-efter-Goteborgsutbrott/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-02-14 12:51 (4 år sen)

  Stackars människor som tror på denna propaganda om vaccin! På min kropp kommer ingen vaccination!