Bättre information ska bekämpa vaccinationsmotståndet

Socialministern Annika Strandhäll (S) oroas över de vaccinkritiska vindarna som blåser över Europa. Men med ökade resurser hos Folkhälsomyndigheten hoppas regeringen kunna bekämpa motståndet här på hemmaplan. ”Det här är en otrolig viktig fråga med tanke på utvecklingen i Europa och världen med rörelser som sprider falsk information och skapar rädsla”, säger hon till SVD.


Publicerad den: 2018-09-21
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Bättre information ska bekämpa vaccinationsmotståndet
Annons

Tidigare i år satte regeringen in särskilda insatser för att förbättra och tydliggöra informationen om vaccinationer för barn. Fram till början av 2021 får Folkhälsomyndigheten 5,5 miljoner kronor för insatserna.

– Projektet ska se till att personalen på till exempel BVC eller familjecentraler ska kunna ge bra och lättillgänglig info om vacciner. Pengarna ska också användas till att sprida riktad information i områden där det vaccineras mindre, till exempel till nyanlända utan samma tradition och inställning till vaccin som i Sverige, säger socialministern Annika Strandhäll (S) till Svenska Dagbladet

Annons
Annons
 

”Det sprids falsk information

Hon menar att vaccination är det mest effektiva sättet att förhindra spridning av sjukdomar, men att vaccinationsmotståndet nu även börjar synas allt mer i Sverige. Bland annat kan man se det då sjukdomar som mässling börjat sprida sig igen. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Därför menar hon att samhället måste bli bättre på att bemöta den växande skepticismen med bättre och tydligare information om vaccinationer hos barn.

– Det sprids falsk information på sociala medier och falska nyheter – det här måste vi som samhälle kunna möta upp och bemöta felaktigheter. Vi måste också kunna stöta oss med vaccinskeptikerna. Vi måste bekämpa det här helt enkelt.

Läs fler artiklar om vaccination här: Vaccination

    Källor

  • Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/ministern-falsk-information-kring-vaccin-ska-bekampas

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-09-21 13:09 (4 år sen)

    Hej
    Jag måste protestera mot bilden! Det finns inget vaccin som ges i så stor mängd eller med den storleken på kanyl, i alla fall inte när det gäller barn och ungdomar. Jag skulle också bli tveksam till vaccination om den bilden stämde!