Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Skydda dig mot olika sjukdomar vid utlandsresor

Ska du upptäcka en ny kontinent eller vara på resande fot en längre tid? Glöm då inte att skydda dig mot olika sjukdomar, ovanliga här hemma men vanliga i andra delar av världen. Hepatit A och B är två allvarliga men vanliga sjukdomar med hög smittrisk – främst när du reser till länder där den generella hygienen är dålig.

Publicerad den: 2016-05-11

Annons

Hepatit A är ett virus som kan finnas i förorenat vatten och i rå eller otillräckligt tillagad mat. Vid utlandssemestrar i stora hotellkomplex serveras man inte sällan bufféer av mat  och då bör man till exempel akta sig för att äta en varmrätt som inte känns tillräckligt varm eller en kallrätt som är ljummen eller till och med varm. God hygien är ytterst viktigt för att undvika smittan. Att tvätta händerna noga efter toalettbesök och skölja grönsaker med rent vatten (i flaska).

Hepatit B ovanligt om man ”aktar sig för sex”

Hepatit B smittar främst via blod och sexuella kontakter men också via saliv. Helst ska piercing, tatuering och akupunktur utomlands undvikas för att minska risken att bli smittad. Även här är det viktigt att tänka på hygienen, dela aldrig tandborste med någon, inte heller rakhyvel. Var också uppmärksam på hur sjukvårdspersonal tar hand om hygienen i kontakt med sprutor och kanyler.

Vad är det för skydd vi behöver vid resor långt utanför Sveriges gränser?

– För skydd mot exempelvis Hepatit A och B så finns ett kombinationsvaccin som skyddar mot båda hepatit typerna. Kombinationsvaccinet tas i tre doser för komplett skydd. Schemat är att efter första dosen ta andra dosen en månad senare och den tredje efter 6 månader. Om man är sent ute och bara hinner ta de två första är det ingen panik, då får man ett helt skydd mot hepatit A, som håller i upp till 30 år, och ett någorlunda skydd mot hepatit B. I vilket fall är hepatit A skyddet det viktigaste eftersom det är en vanlig sjukdom, men hepatit B är mycket ovanligt om man ”aktar sig för sex”. Om man är ute i sista minuten kan man ta ett vaccin mot bara hepatit A som skyddar omgående, säger Rickard Eitrem, överläkare emeritus vid infektionskliniken i Karlskrona.

Vidare berättar han att skälen till att vaccinera sig ökar om man reser till områden med hög smittrisk och dessutom ska leva primitivt. Sydostasien med Thailand och även Afrika hör till områden med relativt hög förekomst av hepatit A och B men också rabies, japansk encefalit och gula febern.

– Det finns fler vanligt, och sällsynt förekommande sjukdomar man kan vaccinera sig mot. Gula febern är ett exempel på en allvarlig, men för turister sällsynt virusinfektion som överförs av mygg i tropiska länder. Som lindrigast påminner symtomen om influensa, men vid allvarliga fall får man hög feber och riskerar inre blödningar, njursvikt och hjärninflammation, säger Rickard Eitrem.

Dags för utlandsemester? Se vår vaccinationskarta här >>

Annons
Annons

Japansk encefalit - smittar från mygg till människa

Japansk encefalit är en annan allvarlig hjärninflammation som likaväl kan smitta dig i Japan som i Thailand. Vaccinet mot sjukdomen rekommenderas till vuxna, ungdomar och barn från två månader. Även denna sjukdom överförs via myggor till människor.

– Det förekommer rekommendationer om att ta vaccinet mot Japansk encefalit om du ska vara borta en längre tid men du kan komma i kontakt med en mygga första dagen på semestern och smittas redan då.

Rabies är  en sjukdom som det inte alltid rekommenderas att vaccinera sig mot men är den sjukdom som i stort sett finns i hela världen. Dock är sjukdomen ovanlig i Europa. Rabies smittas via sjukt djur och kan nå människan vid bett av exempelvis hund eller när något djur slickar dig i ansiktet eller på ett sår. Det är främst förekommande i länder där det finns lössläppta djur som inte är vaccinerade av en ägare. Rabies har ofta en dödlig utgång och det är därför viktigt att resenärer trots vaccination kontaktar läkare om något ovan nämnda händer på semestern. Vaccin mot rabies tas vid tre tillfällen. Den första dosen bör tas minst en månad före avresa, den andra en vecka efter den första den tredje dosen två till tre veckor efter den andra.

Kolera är en diarrésjukdom som drabbar i områden där hygienen är dålig. Vid resor till katastrofområden eller om du vill leva och äta som lokalbefolkningen kan vaccination rekommenderas. Har du bokat en charterresa och planerar att äta på hotellet är risken för smittan mycket låg. För den som är frisk är sjukdomen oftast inte livshotande men besvärlig.

– Vaccinationen ger ett 80-85 procentigt skydd och håller i upp till sex månader. Grundimmunisering omfattar två doser för vuxna och barn från 6 år. Barn från 2 till under 6 år bör få tre doser. Doserna ges med en till sex veckors mellanrum. Vaccinationen bör avslutas minst en vecka före resan. Då vaccinet inte skyddar maximalt är det bra om man själv är noga med hygienen och försiktigt när det gäller mat och vatten  

Ska du resa till Afrika, tropiska och subtropiska länder är malaria tyvärr en både dödlig och vanlig febersjukdom. Malaria smittar via myggor som bär på en parasit och förekommer ofta på kvällstid eller under natten. Det finns fyra olika parasiter som alla ger olika typer av sjukdomen. De flesta som smittas av den farligaste parasittypen får symptom inom tre månader. Om patienten inte behandlas kan det medföra lågt blodtryck, chocktillstånd, förgiftning på grund av njursvikt, blodbrist och eventuella blödningar.  

Då det ännu inte finns något botemedel mot malaria är det extra viktigt att göra det man kan för att förebygga sjukdomen. Ta kontakt med din läkare för att tillsammans besluta om vilket medel som är bäst för dig att ta. Det kan nämligen variera beroende på vart du ska och vart det är störst risk att smittas. Tips på hur du annars kan undvika att bli stucken är att ha nät för dörröppningar och fönster mellan solnedgången och soluppgången för att inte släppa in mygg som bär på en parasit. Det är också bra att ha luftkonditionering eller använda ett tätt myggnät utan hål runt sängen som är impregnerat med insektsdödande medel. 

Dags för utlandsemester? Se vår vaccinationskarta här >>

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-06-14 09:26 (6 år sen)

    En välmenande varning!!
    HPV vaccinet innehåller aluminium som tränger igenom hjärnblodbarriären.
    Detta "skapade ett frö" som växte till en dödlig hjärnstamstumör som tog min 15 åriga dotters liv förra året.
    Vaccin kan skydda många, men med fel förutsättningar (ex. försvagat immunförsvar) så kan det också skada..!!

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-28 23:40 (8 år sen)

    J’aime beaucoup !Figure toi que quand j’ai vu cette photo pour la première fois sur ton blog je l’ai regardé à l&;evuorenqsrs !!! J’ai toujours crus que tu présenté une sorte de squate parc mais à 180° Donc, bien joué +1


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons