Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Vaccination

Här i världen finns risk att drabbas av dödlig kolera

Globalt har utbrotten av kolera ökat sedan år 2005 och sjukdomen är idag inhemsk i cirka 50 länder världen över. Kolera kan snabbt leda till döden men också enkelt behandlas med små medel. De högst drabbade länderna ligger främst i Afrika, södra Asien och Sydostasien. Men rapporter om sjukdomsanfall från Centralamerika och Karibien ökar.


Publicerad den: 2017-05-31

Här i världen finns risk att drabbas av dödlig kolera
Annons

Kolera är en smittsam magtarmssjukdom som orsakas av bakterien Vibrio Cholerae. Sjukdomen karaktäriseras av allvarlig diarré och har mat och dryck som huvudsaklig smittväg. De största epidemierna sker i områden där tillgången till rent dricksvatten är dåligt eller kraftigt försämrats av exempelvis naturkatastrofer. Något som drabbade det icke-kolera drabbade Haiti i samband med jordbävningen 2010.

Läs också: De löper störst risk att drabbas av fruktade kolera 

Behandling

När kolera uppstår i ett område där befolkningen inte är förberedd, som i Haiti, dör uppemot 50 procent. Sjukdomen orsakar stor vätskebrist som med utebliven behandling kan leda till döden. Får man däremot effektiv behandling ökar chansen att överleva markant och dödligheten hamnar på en procent. Den kolerasmittade ska ges flera liter vätskeersättning för att så snabbt som möjligt återställa kroppens naturliga vätskebalans. Bakterien som orsakar kolera kan även behandlas med antibiotika.

Annons
Annons

Symptom

Ungefär 75 procent av de drabbade får inga symptom trots att de är smittbärare. De som får symtom drabbas främst av akuta mag- och tarmbesvär. Kolera kan inom några få dagar ge våldsamma diarréer om följs av snabb uttorkning som i sin tur följs av cirkulationskollaps. Därför bör läkare uppsökas och behandlas inledas redan vid första misstanke, helst inom loppet av ett par timmar.

– Misstänker du kolera och inte har nära till sjukhus ska du inte drabbas av panik. Det viktigaste du kan göra är att inta stora mängder vätska i små portioner. Helst med lite salt i, även om man kan få lättare kräkningar av det. Det finns även pulver med salt, bikarbonat och socker i lämplig sammansättning, som man kan lösa upp i vatten och dricka, säger Sven Britton, professor i infektionsmedicin vid Karolinska sjukhus.

Befinner du dig i ett område med kolera ska du tänka på följande:

• Drick bara kokat vatten eller vatten som är desinficerat. Varmt kaffe och te, kolsyrad läsk och andra drycker på flaska brukar vara tillräckligt säkra.

Annons
Annons

• Koka opastöriserad mjölk innan du dricker den.
• Undvik is i drycken. Även gräddglass från ”osäkra källor” kan vara förorenad.

• Mat skall vara ordentligt tillredd, lukta gott och fortfarande vara tillräckligt varm när den serveras. Om den stått i rumstemperatur i flera timmar kan även andra bakterier utvecklas.

• Undvik rå fisk och skaldjur.

• Undvik rå frukt och grönsaker, om du inte skalar dem själv.

• Var försiktig med mat man köper på gatan. Om det är nödvändigt, måste du övervaka tillredningen noga. Försäkra dig om att den inte innehåller något som inte är tillrett.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons