Fakta | Vaccination

Hälsotips inför utlandsresan

Under långresor med flyg går det att undvika blodpropp genom att ta en värktablett med acetylsalisyra (till exempel Treo eller Magnecyl) som tillfälligt tunnar ut blodet och därmed motverkar proppbildning.

Uppdaterad den: 2010-08-18

Annons

Det är också bra att röra på sig, promenera lite i flygplansgången och göra enkla axelrullningar samt flexa och sträcka på fötterna då och då.

Tabletter mot åksjuka kan få dig att sova bättre på långresor med flyg eftersom du inte känner av och störs lika mycket av flygplanets krängningar, luftgropar etc.

Reser du till ett varmt land kan du behöva dricka mer. En bra huvudregel är att gå på hur varmt det är och sedan ta gradtalet delat med 10 så får du fram hur många liter vatten du behöver per dag. (Ex. 30 grader varmt = 3 liter vatten).

Annons
Annons

Kontrollera i god tid att du har ett skyddande resevaccin för det land du ska besöka. Många vaccinationer kräver några veckors tid för att kunna verka effektivt. Rekommendationer kring vaccination vid utlandsresa »

Matförgiftning kan förebyggas genom mjölksyretabletter och speciell fil eller yoghurt (så kallad probiotika). Produkterna kan ge en bättre bakteriebalans i mag/tarmkanalen som skyddar mot främmande bakterier. Hör med apoteks- och matbutikspersonalen för mer information.


Annons
Annons
Annons