Fakta | Turistmage

Resediarré

Här får du professor Sven Brittons expertråd kring hur du kan undvika att drabbas av turistmage på utlandsresan. Vilken mat är egentligen säker att äta? Och vad ska du göra om du ändå drabbas av magsjuka på semestern?


37246dc3f6d3b7c5d6c666e0bc03fb0b.JPG
Uppdaterad den: 2014-10-16
Författare: Sven Britton, professor, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, Utlandsmottagningen vid Cityakuten samt Infektionskliniken Gävle

Resediarré karakteriseras av plötslig diarré, det vill säga ofta förekommande lösa avföringar, som i vissa fall kan innehålla blod eller slem. Förutom diarré har man oftast magsmärtor, illamående, ibland även kräkningar och feber. Vanligtvis varar inte diarrén speciellt länge, utan går över efter ett par dagar. 

Hur stor risk är det att man drabbas av turistmage?

Destinationen har stor betydelse för om man får resediarré eller inte. Omkring 20-50 procent av dem som reser till Afrika, Syd- och Mellanamerika, Mellanöstern och Asien får diarré. Vid resor till Sydeuropa är risken betydligt mindre. Risken ökar ju mer primitivt man reser. Risken att få allvarligare symtom är större för personer som redan tidigare har nedsatt immunförsvar, till exempel äldre människor eller personer med kronisk sjukdom.

Oftast är det bakterier, såsom E. coli (EHEC-bakterie), shigella, salmonella och campylobacter, som orsakar diarré, men även virus och parasiter kan vara orsaken. Man bör också tänka på att även kostförändringar och förändrade dryckesvanor kan vara en bidragande orsak till att avföringens form och utseende ändras.

Hur sprids smittan?

Oftast förs diarrésmittan vidare via vatten. Det kan hända att vattnet man druckit har varit förorenat, att man har haft förorenade isbitar i sin dryck, eller att man ätit frukt eller grönsaker som sköljts i förorenat vatten. Smittan kan även komma från en person som varit i kontakt med den mat man ätit, eller bero på att maten inte varit genomstekt eller tillräckligt kokt.

Hur undviker man diarré på resan?

  • Drick inte kranvatten.
  • Drick inte vatten från flaskor som inte är ordentligt förseglade.
  • Använd inte isbitar som är gjorda av kranvatten.
  • Undvik mjölk eller mejeriprodukter som inte är pastöriserade.
  • Om man inte kan skala rå frukt eller råa grönsaker ska man inte heller äta dem.
  • Undvik sallad och fruktsallad.
  • Ät inte kött eller fisk som inte har kokats eller stekts ordentligt.
  • Ät inte mat som säljs i gatukök.

Vad kan man med säkerhet äta och dricka?

  • Kolsyrad dryck.
  • Kaffe och te som är gjort på kokt vatten.
  • Kött, fisk och grönsaker som är tillräckligt stekta eller kokta och som luktar gott.

Vad gör jag om jag får diarré?

Genom att dricka vätska, gärna med socker och små mängder salt (som kan även kan köpas på apotek), undviker man vätske- och saltbrist. Det är viktigare att man dricker än vad man dricker. Man ska dock inte dricka alkohol.

Man behöver inte använda medel som stoppar diarrén, utom möjligtvis om man hamnar i en situation då diarrén kan leda till stora besvär, till exempel vid en flygresa och då aldrig längre än 48 timmar. Man bör inte använda medel mot diarré om man har blod i avföringen.

Oftast går diarrén över av sig själv, men i allvarligare fall kan behandling med antibiotika vara nödvändig.

Man bör uppsöka läkare om man under flera dagar har vätskebrist och samtidig hög feber (över 38,5 grader) eller om man haft diarré i mer än 14 dagar. Likaledes bör en läkare uppsökas om man har blod eller slem i avföringen i mer än några dagar.

För att uppfylla WHO:s krav på diarrédiagnos ska man ha fler än tre lösa avföringar per dag.

Läs mer:  Fler sjukdomar att tänka på vid resor utomlands »


Annons
Annons
Annons
Annons