Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Turistmage

Förstoppning - ofarligt men obehagligt

Många drabbas av hård mage eller förstoppningt – men oftast finns ingen anledning till oro. Förstoppning är ett av de vanligaste magproblemen, och Mikael Lördal, läkare i gastroenterologi, kan nästan alltid ge lugnande besked till sina patienter.

Annons

– Det är inte farligt att ha förstoppning, även om det kan vara våldsamt obehagligt. Många tycker att det gör ont och att magen känns uppblåst. Men det är bra att veta att det mycket sällan ligger en sjukdom bakom förstoppningen.

När patienterna kommer till Mikael Lördal med olika typer av magbesvär är den vanligaste frågan om det kan vara cancer.

– Ofta går det att avskriva den oron med en gång när man hört patientens berättelse. I vissa fall kan det behövas ett par undersökningar också.

Annons
Annons

Läkemedel kan orsaka förstoppning

Om en patient har besvär med förstoppning brukar Mikael Lördal först av allt höra om personen ifråga äter någon medicin. Vissa läkemedel har som bieffekt att man blir hård i magen, och då kan man försöka ändra eller till och med avbryta läkemedelsbehandlingen.

Läs även: Fakta om förstoppning och god råd mot hård mage »


– Annars råder jag först och främst patienten att se över sin kost. Man behöver ofta äta mat som innehåller mer fibrer för att få igång en trög mage. Det kan handla om till exempel fullkornsprodukter av olika slag. Fördelen med att äta mer fullkorn är att sådan mat är mindre gasbildande än en del annan fiberrik kost, som olika sorters kål, bönor och andra baljväxter.

Annons
Annons

Fibrer eller laxermedel mot hård mage

Om patienten fortfarande är lika hård i magen trots kost fullproppad med fibrer kan Mikael Lördal ordinera laxermedel. Man börjar med att prova om patienten märker någon effekt av bulkmedel, ett laxermedel med mycket fibrer som ska stimulera tarmen. Man kan också testa exempelvis minilavemang och till sist också tarmretande läkemedel som stimulerar musklerna inuti tarmen.

 

Men även om du tycker att du bajsar sällan behöver det inte innebära att du är förstoppad.

 

– En undersökning visade att mag- och tarmfriska personer hade allt mellan tre tarmtömningar om dagen till tre i veckan. Så det finns en stor spännvidd i vad som räknas som normalt och friskt, säger Mikael Lördal.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.