Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tungiasis

Hudsjukdomen tungiasis sprids av en sandloppa. Om man befinner sig i ett område där sjukdomen är vanlig, bör man tänka på att förebygga bett genom att använda heltäckande skor och insektsspray.


Uppdaterad den: 2019-03-31

Annons

Vad är tungiasis?

Tungiasis är en hudsjukdom som orsakas av sandloppan Tunga penetrans. Sandloppan biter sig fast och gräver ner sig i huden (infestation). De rapporterade fallen i Skandinavien är mycket få och ses då hos hemvändande resenärer. Ett ökat resande till de områden i världen där sjukdomen är vanlig (så kallade endemiska regioner) kan förväntas medföra fler fall.

Loppan T. penetrans förekommer endemiskt i Latinamerika (från Mexiko till norra Argentina), på de karibiska öarna och den Subsahariska delen av Afrika samt möjligen i Indien - där den dock inte verkar ha etablerat sig. Förekomsten av tungiasis i endemiska områden är 20–80 %.

Annons
Annons

Symtom och orsak

Loppan är en millimeter lång och kan hoppa 20 cm rakt upp. Den trivs i varm sandjord där äggen kläcks och lopporna utvecklas och parar sig. Efter parning söker den befruktade honloppan upp en varmblodig värd och inleder här en utveckling i fem stadier.

Människor drabbas först när de går barfota i de områden där lopporna finns. Loppan tränger genom huden, oftast där den är tunn, till exempel mellan tårna eller under tånaglarna. Själva inträngningen märks sällan men kan lämna en liten röd prick efter sig. Loppan suger blod från hudens ytliga delar och utvecklingen av ägg börjar. Loppans bukomfång ökar då. Detta märker man som en kliande och smärtande knuta med en central svart fläck som omges av varierande grad av inflammation. Efter cirka fyra dagar uppnår parasiten sin maximala storlek. Fläcken liknar nu en vit pärla med en öppning i mitten som utgörs av loppans ändtarm/könsorgan, varifrån loppan frigör ägg och exkrementer till omgivningen. Tre till fyra veckor efter inträngningen dör loppan och stöts bort. Fläcken täcks i typiska fall av en mörk sårskorpa. Därefter läker tillståndet gradvis och efterlämnar ett ärr i huden.

Diagnos

Man märker en fläck eller knuta i huden på foten eller underbenet. Observation av ägg och brunaktiga avföringstrådar runt den centrala öppningen ger diagnosen. Inga andra prover behövs.

Hemvändande resenärer har sällan mer än en knuta och förloppet är som regel självbegränsande, det vill säga läker ut själv. I endemiska områden ses emellertid massiva och invalidiserande besvär med upp till 145 knutor, ofta med komplikationer i form av nagelförändringar, deformation eller amputation av tår samt gångsvårigheter.

Annons
Annons

Behandling

Behandlingen består av att avlägsna hela loppan med en steril nål.

Om risken att drabbas av denna sjukdom är hög i det område där man befinner dig, bör man tänka på att förebygga bett genom att använda heltäckande skor och insektsspray.

Prognos

Hos de flesta resande är detta ett övergående tillstånd som bara ger lite obehag. Det kan förekomma att bakterier tränger in på bettstället och orsakar en lokal infektion, något som kan behandlas med antibiotika i vissa fall.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons