Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mat och dryck i utlandet

Var försiktig med mat och dryck i utlandet, och tänk på handhygien.


Uppdaterad den: 2021-08-16
Sakkunnig: Gita Singh, Specialistläkare i allmänmedicin, Bonnier Healthcare

Annons

När man reser utomlands är det viktigt att tänka på hur maten är tillagad och om frukt och grönsaker uppfyller hygienkrav för att minska risk för sjukdom. 

Både barn och gravida behöver äta förhållandevis ofta och de behöver näringsriktig mat. Till barn ska rent dricksvatten alltid finnas till hands. Även om varm och nylagad mat är lättillgänglig accepterar inte alla barn nya maträtter. Det kan därför vara bra med reservproviant, till exempel kexpaket och bananer som är hygieniskt förpackade och brukar vara lätt att få tag på.

Mat, dryck och hygien

Mag- och tarminfektioner förebyggs genom god livsmedels- och dricksvattenhygien (”boil it, peel it or leave it”) och genom att tvätta händerna före måltid. Detta är särskilt viktigt för gravida kvinnor eftersom diarré kan framkalla sammandragningar under hela graviditeten.  Att borsta tänderna i kokt vatten eller flaskvatten rekommenderas för alla och är särskilt viktigt för barn som ofta sväljer tandborstvattnet. Frukt ska skalas, vatten ska kokas eller ha motsvarande kvalitet och isbitar av vatten med bristfällig kvalitet ska inte användas. Spädbarn bör ammas om möjligt. När man reser är det mycket lättare att amma än att hålla flaskor rena och blanda modersmjölksersättning på ett hygieniskt sätt. Leksaker och andra saker som små barn stoppar i munnen ska kunna tvättas eller desinficeras. Barn som tycker om att dricka av badvattnet kan duscha istället. 

Andra råd som kan vara värdefulla: 

  • Var noga med att kyckling, kött, hamburgare eller annan mat som är gjort av färs är ordentligt genomstekt eller genomkokt. 
  • Var noga med att rengöra och diska köksredskap som kan ha kommit i kontakt med förorenat mat innan redskapen används till annat. 
  • Undvik opastöriserad mjölk och mejeriprodukter.
  • Rengör frukt och grönsaker noga i rent vatten
  • Var noga med att tvätta händerna före matlagning och måltider, efter kontakt med djur och efter toalettbesök.  
  • Använd alkoholbaserad handdesinfektion om det inte finns tvål och vatten tillgänglig. 
  • Gå inte barfota på andra ställen än på stranden. 
  • Rengör noggrant små och stora sår. I tropiska och subtropiska områden är det större risk att sjukdomar kan överföras från fuktig jord. 
  • Löst sittande kläder av naturfiber blir mindre varma och svettiga jämfört med kläder av syntetiskt material. Heltäckande kläder skyddar även mot skadliga solstrålar och myggbett.   

Om man reser till områden där hygienen är dålig är det viktigt att försöka undvika råa grönsaker, sallad, glass som inte är förpackad och frukt som inte går att skalas. Även råa och löskokta ägg samt rätter gjorda på råa ägg tiil exempel majonnäs, parfait och vissa desserter bör undvikas. Undvik vatten som inte säljs på flaska.   

Annons
Annons

Toxoplasma

Toxoplasmos är en sjukdom som bland annat kan spridas via kattavföring och kan skada fostret. Har man tidigare haft en infektion med toxoplasmos har man så kallade antikroppar mot sjukdomen, och man kan inte smittas igen. Är man gravid och ska resa är det viktigt att undvika rått kött eller kött som inte har tillagats tillräckligt länge. Det är även viktigt att grönsaker och frukt är väl sköljda och att man undgår kontakt med katt.

Turistdiarré

Turistdiarré drabbar oftare barn och är allvarligare än hos vuxna. Små barn kan bli uttorkade på bara några timmar. Den viktigaste behandlingen är rikligt med vätska, till exempel sötat te, risavkok, saft eller avslagen läsk uppblandad med vatten. Även vid kräkningar kan den sjuke behålla en del av den tillförda vätskan om den ges långsamt med tesked. Pulver för oral vätskeersättning (ORS) med salt och socker i rätt mängder finns att köpa. Det blandas ut med vatten och är en utmärkt behandling i kombination med valfri mat. Salt och socker kan också tillföras i form av salta kex, kalium i form av bananer och vätska som rent vatten. Det stämmer att Coca Cola inte innehåller mikroorganismer men det är ett missförstånd att det skulle vara en bra behandling mot diarré. Både juice och läsk innehåller så mycket socker att de utan utspädning kan förvärra diarrén. Spädbarn med kraftig diarré bör undersökas av läkare inom ett dygn. Andra bör uppsöka läkare om de har blodiga diarréer eller om de har haft diarré med feber i mer än två till tre dagar.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons