Amöbainfektion


Uppdaterad den: 2013-01-13
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är amöbainfektion?

Det är en infektion i tjocktarmen med en protozo som kallas Entamoeba histolytica. Detta är en encellig organism. Denna tarmprotozo finns i två former: Den rörliga trofozoiten (parasitformen som kan leva av tarmbakterier och vävnad inne i tarmarna) och en inkapslad cystform (den smittsamma formen som kan överleva i den sura miljön i magsäcken).

Man kan ha infektionen utan att ha några symtom. Men oftast får man en diarré som utvecklas gradvis och som efterhand blir blodig och slemmig. Man får magsmärtor. Som regel ingen feber. Svaghetskänsla och viktminskning förekommer ofta. En del får en mer allvarlig sjukdomsbild och blir sängliggande med hög feber, kräkningar och magsmärtor. En del, främst män, utvecklar cystor i levern, som patienten till en början inte märker av men som så småningom kan förorsaka feber och buksmärtor.

Infektioner med Entamoeba histolytica finns i hela världen, men är vanligast i tropiska och subtropiska områden där över 40 % av befolkningen i enskilda områden kan vara smittade. I hela världen räknar man med att cirka 500 miljoner människor är smittade. Antalet sjukdomsfall över hela världen är 50 miljoner per år, varav 40 000–100 000 dör.

Annons
Annons

Orsak

De flesta som blir sjuka smittas genom mat eller dryck som innehåller cystformen av Entamoeba histolytica. Analsex kan också smitta, speciellt homosexuella män är utsatta.

Riskfaktorer

Sjukdomen är vanligare vid dåliga sanitära förhållanden. Fel- eller undernäring och alkoholism innebär sannolikt att kroppen blir mindre motståndskraftig mot smitta. Gravida kvinnor och små barn får ofta ett allvarligare sjukdomsförlopp än andra. Vissa läkemedel, som kortison, kan förvärra infektionen.

Diagnos

Vistelse i tropiska eller subtropiska områden under de senaste månaderna är en förutsättning för att få sjukdomen. Vid symtom som diarré, magsmärtor och nedsatt allmäntillstånd bör man utreda tillståndet.

Annons
Annons

Diagnosen ställs utifrån blod- och avföringsprover. I många fall är det aktuellt att undersöka ändtarmen med ett rektoskop/koloskop för att utesluta annan sjukdom. Det kan också vara aktuellt med röntgen- och ultraljudsundersökningar.

Behandling

Målet med behandlingen är att döda protozoerna. Det kan man göra med särskilda former av antibiotika som till exempel metronidazol. I undantagsfall används andra läkemedel.

Förebyggande åtgärder

Om du har en amöbainfektion måste du följa vissa förhållningsregler för att inte smitta andra.

  • Var mycket noggrann med hygienen.
  • Tvätta händerna noga efter toalettbesök.
  • Använd en egen handduk.
  • Alla nära kontakter (medlemmar i hushållet, familjen, sexualpartner) bör kontrollera avföringen.

Var försiktig med mat och dryck i utlandet för att undvika att du smittas igen. Koka dricksvattnet i minst någon minuter för ta död på parasiten.

Ett barn som är smittat med amöba kan återgå till förskolan efter att han/hon har fått behandling och har varit symtomfri i två dygn. Ett kontrollprov tas vanligen tidigast en vecka efter avslutad behandling.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons