Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Infektion

Giardiainfektion, giardiasis

Giardiasis är en parasitsjukdom som kan orsaka ont i magen och andra tarmrelaterade besvär. I Sverige upptäcks runt 1 000 till 1 500 fall årligen där majoriteten smittas utomlands.


Uppdaterad den: 2019-06-27

Annons

Vad är giardiasis?

Giardia lamblia

Giardiasis är en tarminfektion som orsakas av en parasit eller så kallad protozo som heter Giardia lamblia. Parasiten kallas också Giardia intestinalis eller Giardia duodenalis. En protozo är en encellig organism som är betydligt större än bakterier. Den finns i två former: en aktiv form (trofozoit) och en vilande form (cysta). Värdar för parasiten är människor och möjligen en del djurarter. Den överförs oftast via dricksvatten, ibland via livsmedel.

Årligen rapporteras 1 000–1 500 fall i Sverige, antalet har varit stabilt de senaste åren. Smittan har hos de allra flesta skett utomlands. I världen smittas årligen cirka 0,5 miljon människor. Giardiasis är en vanlig orsak till vattenburna diarré-epidemier i höginkomstländer.

Annons
Annons

Symtom

Tiden det tar mellan att man smittas till att man får symtom, inkubationstiden, är vanligen 7–10 dagar, men kan variera från 5–25 dagar. Ungefär hälften av de exponerade individerna blir av med infektionen utan att det uppstår symtom.

Runt 15 % får en kronisk infektion som kan vara i flera månader, i sällsynta fall år, och dessa personer har inte alltid symtom men smittar ändå. Man är smittsam oavsett symtom eller ej.

Infektionen ger upphov till vattniga diarréer, illamående, gaser och uppkördhet i buken. Det är inte ovanligt med diarré som kommer och går, det vill säga det finns dagar med normal avföring. Under ett norskt utbrott år 2004 rapporterade över 90 % att de hade magsmärta, uppblåsthet, illamående, diarré och illaluktande avföring. I vissa fall ses trötthet, viktnedgång och i sällsynta fall även feber. Utan behandling kan symtomen vara i veckor till månader, men vanligast är 2–4 veckors sjukdom.

Orsak

Giardia smittar vanligtvis genom intag av förorenat vatten, eller mindre ofta genom de livsmedel som varit i kontakt med förorenat vatten. Tillståndet kan också smittas genom livsmedel som hanterats av smittad person. God handhygien är viktig för att förebygga infektion. Giardia kan också smitta sexuellt vid oral-anal kontakt.

Parasiterna överförs inte till fostret vid infektion hos en gravid kvinna och infektion med Giardia är inte associerad med speciell fara för gravida kvinnor. 

Vanlig desinfektion av vatten med klorering är inte tillräcklig för att avlägsna parasiterna. Parasiterna dödas genom kokning.Därför kan man smittas genom att svälja vatten i en förorenad simbassäng.

Annons
Annons

Diagnos

En sjukdomshistoria med akut diarré och magsmärtor visar att det troligtvis föreligger en akut tarminfektion. Läkarundersökning avslöjar inget särskilt fynd som kan peka mot just parasitsjukdom. Om man nyss varit utomlands eller haft nära kontakt med en smittad person så kan eventuellt Giardia misstänkas.

Diagnosen ställs genom att påvisa parasiten i avföringsprov. Det rekommenderas att ta upp till tre prover från olika dagar då vissa bara utsöndrar parasiten ibland. Laboratoriet som undersöker avföringen, mikroskoperar den och kan då upptäcka protozon Giardia lamblia. Det går också att istället testa avföringen för att se om genmaterial från parasiten kan hittas. Om det inte finns någon särskild misstanke om giardia-infektion är det vanligt att också ta prov för att leta efter de mer vanligare tarmbakterierna först (salmonella och liknande).

Behandling

Läkemedelsbehandling är ofta nödvändig. Dessutom måste hygieniska åtgärder tas till för att förebygga nya fall. God hygien innebär framför allt att man är noggrann med handtvätt efter toalettbesök och innan matlagning.

Barn med giardiasis kan återgå till förskolan när de är stabilt symtomfria efter behandlingen. Förskolebarn bör provtas någon vecka efter att antibiotikabehandlingen avslutats.

Förhållningsregler

Giardiainfektion är en så så kallad anmälningspliktig sjukdom, det vill säga läkaren måste rapportera till Folkhälsomyndigheten att ett sjukdomsfall skett. Till följd av detta ger man förhållningsregler till den smittade som man som patient är skyldig att följa:

  • Medan man har diarré ska man stanna hemma från arbetet.
  • Noga handhygien med ordentlig handtvätt måste ske innan man hanterar livsmedel, före samt efter måltid och efter toalettbesök.
  • Man ska använda flytande tvål och egen handduk eller engångshandduk.
  • Toalettstol och tvättställ bör hållas rengjorda.
  • Efter blöjbyte på smittat barn måste händerna tvättas noga. Likaså bör ytan man byter på hållas ren.. Blöjor kan slängas med vanliga sopor.
  • Inget bad i simbassäng bör ske förrän en vecka efter sista diarré passerat.
  • Om ett smittat barn går på förskola eller dylikt ska det hållas hemma tills det inte har symtom och behandling är påbörjad. Man bör även utföra ett kontrollprov efter 3 veckor. 
  • Enligt europeisk lag måste man informera sin arbetsgivare om att man är smittad om man arbetar med oförpackade livsmedel. 
Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Uppföljning

Man kan gå tillbaka till arbetet vid symtomfrihet. Kontrollprov för vuxna är inte nödvändigt.

Barn med giardiasis kan återgå till förskolan när de är stabilt symtomfria efter behandling. Förskolebarn bör provtas någon vecka efter att antibiotikabehandlingen avslutats. 

Förebyggande behandling

När man reser utomlands till områden med dåliga eller osäkra hygieniska förhållanden:

  • Använd vatten som säljs i flaskor.
  • Undvik råa grönsaker, sallad och glass, och frukt som inte kan skalas.
  • Kyckling, hamburgare, pannbiff och andra färsrätter och fisk och skaldjur, bör vara helt genomstekta eller genomkokta.
  • Andra köttprodukter bör vara ordentligt stekta på ytan.
  • Undvik opastöriserad mjölk.
  • Tvätta händerna efter toalettbesök och innan matlagning.
  • Diska knivar, skärbrädor och köksutrustning som kan ha blivit förorenade av råvaror.

Prognos

Tillståndet ger inga allvarliga komplikationer. Prognosen är god, men obehandlad kan infektionen leda till långvariga symtom. Efter epidemin i Bergen i Norge år 2004 fanns en ökad förekomst av trötthet och irritabel tarm vid undersökning tre år efter epidemin.

Snabb smittfrihet uppnås genom behandlingen.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.