Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Varannan svensk har resistenta bakterier i kroppen

De nya resvanorna sätter spår i våra kroppar. Hälften av alla som rest i södra Asien tar med sig resistenta bakterier hem igen, enligt en ny finsk studie. ”På den här sortens bakterier biter absolut ingenting”, säger infektionsläkaren Johan Tham till SVT.

Publicerad den: 2015-05-20
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Bakterier som inte längre dör av antibiotika hotar hela vår moderna sjukvård och nya larmrapporter kommer ständigt. I en ny finsk studie pekas särskilt en resistent bakterie, ESBL, ut. Genom att ta avföringsprover på resenärer före och efter olika resor såg forskarna vilka bakterier som resenärerna tog med sig hem från resan. Varannan resenär i södra Asien och var tredje resenär i Sydostasien eller Nordafrika visade sig bära på just ESBL, rapporterar SVT.

– Om man hade drabbats av turistdiarré på resan, vilket nästan alla gör, så var risken för smitta 47 procent. Om man dessutom hade fått antibiotika mot magsjukan så ökade sannolikheten att bakterierna fått fäste i kroppen till hela 80 procent, säger infektionsläkaren Johan Tham som själv genomfört en studie kring antibiotikaresistens tidigare, med liknande resultat.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Risk för resistens även efter Europaresa

Bättre livsmedelshygien i Europa gör att risken för att drabbas av resistenta bakterier är lägre här, men det är ändå långt ifrån riskfritt.

– Vi har fått in patienter som varit på semester i till exempel Grekland och hamnat på sjukhus där. De har sedan fått med sig fullständigt livsfarliga bakterier hem, säger Johan Tham till SVT.

Oftast märker man dock inte ens att man bär på resistenta bakterier – till den dag man får en antibiotikakur mot någon mindre infektion och den inte ger någon effekt.

Annons
Annons

– Eller om man behöver opereras eller behandlas mot cancer till exempel. Då kan bakterierna få fart och orsaka blodförgiftning i kroppen, ett tillstånd som kan bli livshotande. 

Oroar du dig för resistenta bakterier? Hur gör du för att undvika smitta? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-11-26 09:19 (7 år sen)

  Hej! Kan det vara läge att öka rekomendationen av vaccin mot Kolera/turistdiarre´för att minska diarreförekomsten hos resenärer? I och med att det är en riskfaktor I studien. Vad anser du?

 • Avatar Tidigare användare 2015-08-8 19:44 (7 år sen)

  Jag behövde förnya mitt körkort i början av 2012. Eftersom jag skulle fylla 72 så behövdes det ett läkarintyg.
  Under undersökningen säger läkaren. Du har ett pipljud på hjärtat, så han remitterade mig till Heart Center där man gjorde flera utredningar innan man remitterade mig till Thorax för hjärtklaffsbyte.
  Det var första gången jag var på ett sjukhus. Jag dansade på Skansen dan innan operation. De andra åkte ambulans.

  Hade jag kvällen innan vetat det jag nu vet hade jag aldrig låtit mig opererats. Det helvete jag varit med om finns inte.

  Det värsta var läkarnas ignorans och totala brist på bemötande och det gällde alla på thorax.

  Dagen efter hjärtklaffsbytet hade jag extrema elektriska strömningar i armarna som alla ignorerade.

  Utan att säga ett ord till mig, smusslade man bakom ryggen på mig med olika antibiotikapreparat (genom dropp)
  Efter en vecka lyckades jag av en AT läkare få reda på att jag fått 4 olika sorters sjukhussjukan som orsakats av dålig hygien.

  Under ett helt år gick jag omkring med en stor pump hängandes runt halsen med olika slangar instoppade i operationssåret.
  Man kallade då på en professor som skar bort alla infektioner och halvt uppätna revben på framsidan som ersattes med frisk vävnad från sidorna av kroppen.

  Nu tre år senare har jag fortfarande problem med tarmen trots massor av gluten, laktos, sköldskörteltester.
  Det är värdelösa antibiotikakurerna som förstört tarm och magfunktionerna.

  Det verkar som att läkarna tar en rövare genom att köra antibiotika och sedan blunda och hoppas att det går bra.


Annons