Vällukt ska locka malariamyggor till döden
Genom en stor satsning på att dela ut impregnerade myggnät gratis runt om i Afrika har antalet döda i malaria sjunkit med över 50 procent mellan åren 2000 och 2013. En lyckad satsning, javisst, men haken med myggnäten är att de bara stoppar de myggor som suger blod inomhus och på natten. Många malariamyggor sticker ju människor även på dagen. Samtidigt börjar myggen bli resistenta mot de olika myggmedel som näten impregnerats med. Men nu har forskare vid KTH uppfunnit vad som kan bli ett komplement till myggnät: En fälla för malariamyggor.
Behandla artros via mobilen
Nu finns ett digitalt behandlingsprogram för att behandla höft- och knäartros. Kostnadsfritt med frikort, annars tillkommer patientavgift.
Jenny Lindh och hennes forskarkollegor på KTH koncentrerade sig på myggornas äggläggningsbeteende, eftersom det är mygghonorna som sprider malariaparasiten när de suger blod. Tillsammans lyckades de visa att det inte är någon slump var myggorna lägger sina ägg.
– De använder både sin syn och sitt doftsinne, säger Jenny Lindh i ett uttalande på KTH:s hemsida.
Ämne i jorden lockande för mygghonorna
Genom att experimentera med olika jord- och vattenblandningar hittade forskarna till slut en beståndsdel i jorden, ämnet cedrol, som visade sig vara extra lockande för malariamyggans honor i äggläggningstider.
– Det här är första gången forskare kunnat bevisa att mygghonorna reagerar på ett särskilt ämne när de letar efter en äggläggningsplats. Det är ett stort steg att kunna bevisa att det går att lura myggor i de här stadierna med en så kallad attrahent. Vi hoppas nu att vi kan använda denna kunskap till att skapa effektiva myggfällor, säger Jenny Lindh.
För tillfället håller forskarna på att testa olika typer av fällor för att hitta den optimala modellen.
– Just nu har vi två fällor som fungerar bra på olika sätt. Till fällorna kopplas en fläkt som sprider doften, men som också suger in myggorna, säger Jenny Lindh.
-
Läsarfråga: ”Vietnam och Malaysia - vilka vaccin behövs?”
Kan man ta Twinrix när man redan tagit Haverix? Och vilka vaccin behöver en familj som ska resa till Australien? Här svarar Lars Lindquist, professor och överläkare på infektionskliniken Karolinska Universitetssjukhuset, på läsarnas frågor om resevaccin.
-
Myggburna sjukdomar som du kan drabbas av under utlandsresan
Myggor brukar kallas för ett av världens farligaste djur. Det beror på att myggor kan sprida en rad olika sjukdomar. För vissa sjukdomar finns det vaccin - men inte alla. Därför kan det vara bra att skydda sig mot myggstick med hjälp av myggmedel, myggnät och täckande k...
-
Vaccinationsprogram för äldre: “Vore skräp om vi inte fick till det här”
PRO och SPF seniorerna har drivit frågan om att införa ett äldrevaccinationsprogram sedan 2016, men det går trögt. Samtidigt verkar de flesta partierna ense om att ett sådant program bör införas.
2 Kommentarer -
Så undviker du diarré på utlandsresan
Det är aldrig kul att bli dålig i magen, och att få magproblem och diarré på en utlandsresa kan verkligen förstöra hela semestern. Här får du några tips på hur du undviker resediarré och vad du kan göra om du ändå drabbas.
-
Quiz: Vad vet du om TBE?
TBE sprids via fästingbett och kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Men vad vet du egentligen om sjukdomen? Testa dina kunskaper och lär dig mer om TBE genom att göra vårt quiz!
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu