Vällukt ska locka malariamyggor till döden
Genom en stor satsning på att dela ut impregnerade myggnät gratis runt om i Afrika har antalet döda i malaria sjunkit med över 50 procent mellan åren 2000 och 2013. En lyckad satsning, javisst, men haken med myggnäten är att de bara stoppar de myggor som suger blod inomhus och på natten. Många malariamyggor sticker ju människor även på dagen. Samtidigt börjar myggen bli resistenta mot de olika myggmedel som näten impregnerats med. Men nu har forskare vid KTH uppfunnit vad som kan bli ett komplement till myggnät: En fälla för malariamyggor.
Trygghet i en klocka
BellPal är klockan med ett mobilt trygghetslarm som automatiskt meddelar nära och kära om användaren ramlar eller något oplanerat händer. Svensk innovation förpackad i en helt vanlig klocka.
Jenny Lindh och hennes forskarkollegor på KTH koncentrerade sig på myggornas äggläggningsbeteende, eftersom det är mygghonorna som sprider malariaparasiten när de suger blod. Tillsammans lyckades de visa att det inte är någon slump var myggorna lägger sina ägg.
– De använder både sin syn och sitt doftsinne, säger Jenny Lindh i ett uttalande på KTH:s hemsida.
Ämne i jorden lockande för mygghonorna
Genom att experimentera med olika jord- och vattenblandningar hittade forskarna till slut en beståndsdel i jorden, ämnet cedrol, som visade sig vara extra lockande för malariamyggans honor i äggläggningstider.
– Det här är första gången forskare kunnat bevisa att mygghonorna reagerar på ett särskilt ämne när de letar efter en äggläggningsplats. Det är ett stort steg att kunna bevisa att det går att lura myggor i de här stadierna med en så kallad attrahent. Vi hoppas nu att vi kan använda denna kunskap till att skapa effektiva myggfällor, säger Jenny Lindh.
För tillfället håller forskarna på att testa olika typer av fällor för att hitta den optimala modellen.
– Just nu har vi två fällor som fungerar bra på olika sätt. Till fällorna kopplas en fläkt som sprider doften, men som också suger in myggorna, säger Jenny Lindh.
-
”Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner”
Vilka bör vaccinera sig mot lunginflammation? Och behöver man förnya vaccinationen någon gång? Här svarar Adam Roth, specialistläkare och enhetschef på enheten för vaccinationsprogram, Folkhälsomyndigheten.
-
Asien-resa: Då ökar risken för Japansk encefalit
Ska du resa till Sydostasien kan du behöva vaccinera dig mot Japansk encefalit. En sjukdom som är ovanlig, men som för den som smittas kan vara både allvarlig och livshotande.
-
Vaccinationsprogram för äldre dröjer: ”Det finns en åldersdiskriminering”
Personer över 65 år löper större risk att drabbas av komplikationer vid sjukdom, precis som barn. Trots detta verkar det ta lång tid att införa ett vaccinationsprogram som omfattar influensa och pneumokocker för äldre.
2 Kommentarer -
10 frågor och svar om resevaccin
Ska du ut och resa? Läs då smittskyddsläkarens råd inför resan!
2 Kommentarer -
Så bör du tänka kring vaccinering inför resan
Vart och hur länge vi väljer att resa varierar. Men oavsett kan det vara bra att se över rekommendationer kring vaccinering, hur det egna skyddet ser ut samt rådande förhållande i aktuellt land. Här är guiden som hjälper dig till rätt stick inför resan!
2 Kommentarer
-
Ska du ut och resa i höst eller vinter?
Då kan det vara bra att känna till vilka vaccinationer du bör göra. Titta på vår vaccinationskarta och läs mer om vilka sjukdomar du ska se upp för.
-
Vaccinationsprogram för äldre kan spara liv och resurser
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre skulle spara både liv och resurser menar många. Inte minst bland pensionärerna efterfrågas ett liknande program motsvarande det som idag erbjuds barn. Men hur motiverar man det här? I Storbritannien, som tillämpar detta är de positiva effekterna tydliga.
7 Kommentarer -
Här i världen finns risk att drabbas av dödlig kolera
Globalt har utbrotten av kolera ökat sedan år 2005 och sjukdomen är idag inhemsk i cirka 50 länder världen över. Kolera kan snabbt leda till döden men också enkelt behandlas med små medel. De högst drabbade länderna ligger främst i Afrika, södra Asien och Sydostasien. M...
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu