Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Resistenta tarmbakterier sprids bland förskolebarn

I Uppsala har vart femte friskt förskolebarn antibiotikaresistenta tarmbakterier. Detta innebär en ökning från 3 procent 2010 till omkring 20 procent 2016, enligt en forskningsstudie vid Uppsala universitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I en avhandling har Johan Kaarme, chef för barnakuten vid Akademiska sjukhuset och doktorand vid Uppsala universitet, undersökt hur vanligt det är att friska förskolebarn bär på antibiotikaresistenta bakterier. Men också hur vanligt det är att de bär på potentiellt skadliga virus, bakterier och parasiter.

Det visade sig att omkring 20 procent av barnen var bärare av bakterien ESBL - en mer än sexfaldig ökning mellan 2010 och 2016. ESBL är grupp enzymer som bildas av bakterier och bryter ner ett antal viktiga antibiotikatyper så att dessa blir verkningslösa.

En teori till ökningen kan vara att vi reser allt mera. I ett pressmeddelande från universitetet skriver de dock att föräldrar således inte behöver vara oroliga över resultaten, men att fynden är av intresse för sjukvården.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-02-23 18:55 (6 år sen)

    Kanske har med massinvandringen att göra..?


Annons