Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rekordmånga vaccinerar sig - ändå fortsätter spridningen av TBE

Trots att rekordmånga svenskar vaccinerar sig mot TBE så fortsätter smittan att sprida sig. Hittills i år har 162 personer insjuknat i TBE i Sverige och det är den nästa högsta siffran som uppmätts så här långt in på sommaren, rapporterar Ekot.


Publicerad den: 2019-08-23
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Fästing - Vad vet du om TBE?
Annons

TBE sprids via fästingbett och kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Men man kan skydda sig mot sjukdomen genom att vaccinera sig. 

Antalet sålda doser av TBE-vaccin har fördubblats på tre år uppger läkemedelsbolagen som säljer TBE vaccin i Sverige. Trots det har 162 svenskar insjuknat i TBE hittills i år, vilket är den nästa högsta siffran som uppmätts så här långt in på sommaren, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Man kan väl anta att ökningen skulle ha varit ännu större om inte så många vaccinerade sig, säger Marika Hjertqvist vid Folkhälsomyndigheten till Ekot.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Läs mer om TBE:

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7283139

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons