Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Oprövade stamcellsbehandlingar säljs i USA

Hundratals företag i USA marknadsför oseriösa terapier med stamceller mot exempelvis hjärtsjukdomar, autism och Alzheimers sjukdom.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-07-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det är nästan möjligt att få en ”stamcellsbehandling” lokalt i varje delstat, säger Paul Knoepfler, stamcellsforskare och en av författarna bakom en ny kartläggning som är publicerad i tidskriften Cellpress.

Fenomenet kallas för stamcellsturism och kartläggningen visar att över 570 medicinska kliniker i USA säljer terapier med stamceller. Företagen marknadsför terapierna som behandling mot till exempel hjärtsjukdomar och immunologiska tillstånd men även mot autism och Alzheimers sjukdom.

Förutom den risk som en oprövad stamcellsterapi innebär så minskar det också patientens chans att kvalificeras till en klinisk prövning som är i linje med bestämmelser från amerikanska läkemedelsverket, FDA. Forskarna skriver att det är en stor förlust för stamcellsforskningen och nu efterlyser de betydligt bättre regleringar av FDA.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons