Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gränsöverskridande e-recept 2020

Snart ska det vara möjligt att hämta ut läkemedel på vilket apotek som helst i hela Europa.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Tillsammans med 20 andra länder har Sverige ansökt om att få vara med i programmet som ska möjliggöra gränsöverskridande utbyte av e-recept. Det rapporterar Dagens Apotek.

– Nu har vi lämnat in den svenska ansökan och väntar med spänning på att kunna ta nästa steg mot en ökad fri rörlighet för Europas invånare gällande dels receptförskrivna läkemedel, dels patientinformation så att såväl läkemedelsuttag på utländska apotek som hälso- och sjukvård utomlands kan underlättas, säger Lisa Hagberg, utredare på E-hälsomyndigheten.

Närmare 70 miljoner svenska kronor har EU-kommissionen avsatt till projektet. Planen är att E-hälsomyndigheten ska lägga pengarna på att bland annat utveckla lösningar som gör att svenska apotek kan ta emot och expediera utländska e-recept i början av 2019. Myndigheten ska då också att ta fram tjänster som gör att svenska patienter kan använda sina e-recept utomlands.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-05-4 18:56 (7 år sen)

    Jättebra att man äntligen underlättar för att e-recept kan användas i hela EU. Är väldigt krångligt för alla parter när man måste ha skrivna recept
    för att få ut medicin och sedan en massa skriftväxling för att få ut del av
    kostnaden. Även administration mellan FK och högkostnadsregistret
    borde förbättras. Kan inte förstå varför inte FK bara kan via datorn kan gå in och kolla detta utan skriftväxling. Man skyller på sekretess, Kan inte förstå detta då bägge myndigheterna har samma kännedom om kundens sjukdomshistoria


Annons