Flera smittade av zikavirus i Frankrike

För första gången kan man nu konstatera att europeiska myggor överfört zikavirus till människor. De tre personer som rapporterats som smittade kommer från södra Frankrike och det är troligen också där som viruset överförts.


Lovisa
Publicerad den: 2019-11-18
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Flera smittade av zikavirus i Frankrike
Annons

Fallen med de tre personerna som insjuknat räknas som de första där zikaviruset överförts från europeiska myggor, skriver EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC. Personerna blev smittade i Frankrike under samma tidsperiod, i augusti i år, och alla har nu tillfrisknat.

Smittorisken minimal 

Men trots fynden är det enligt ECDC fortfarande högst osannolikt att viruset skulle etablera sig i varken Frankrike eller Sverige – även om de mygg som kan överföra sjukdomen faktiskt finns i sydeuropa. Också svenska Folkhälsomyndigheten håller med om att risken är närmast obefintlig. 

 

Annons
Annons

 Oftast ofarligt  

Viruset vars namn är uppkallat efter Zika-skogen upptäcktes på 1940-talet i Uganda. Genom decennier har lokala utbrott rapporterats både i Asien och Afrika. Zikafeber kan vanligtvis ses som en ofarlig sjukdom med influensaliknande symptom. Dock finns det risk att viruset ger allvarliga neurologiska skador hos foster, framför allt handlar det då om sjukdomen mikrocefali som gör att ett barn föds med för litet huvud.

 

 

Annons
Annons

 

 

    Källor

  • SVTNyheter - https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tre-smittade-av-zikavirus-i-frankrike

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu