Alla barn får nu vaccin mot rotavirus

I princip alla barn drabbas av rotavirusinfektion, en smittsam mag- och tarminfektion. Nu har regeringen beslutat att rotavirus ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. 


Publicerad den: 2019-03-22
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Alla barn får nu vaccin mot rotavirus
Annons

Från och med den 1 september kommer alla barn i Sverige erbjudas vaccin mot rotavirus. Nästintill alla barn drabbas av rotavirusinfektion en eller flera gånger före fem års ålder. 

– Det är en stor sjukdomsbörda för barnen att drabbas av rotavirus. Det har också stor påverkan på familjerna och sjukvården. När viruset nu ingår i det nationella vaccinationsprogrammet kommer det att spara både lidande och stora samhällsresurser, säger socialminister Lena Hallengren.

Vaccinet uppfyller alla krav

Idag finns det redan ett vaccin som används i flera länder och ger ett bra skydd mot infektionen. Folkhälsomyndigheten, som som ansvarar för de nationella vaccinationsprogrammen, har i en utredningen kommit fram till att vaccinet uppfyller alla smittskyddslagens krav. Myndigheten har därför slagit fast att vaccin mot rotavirusinfektion bör införas i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
 
Därför har nu regeringen beslutat att rotavirus ska ingå i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn med start i september.

Annons
Annons

Läs även: Vaccin mot TBE - så går vaccinationen till

 

    Källor

  • Regeringskansliet - https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/03/rotavirus-ska-inga-i-nationella-vaccinationsprogrammet/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-03-22 12:09 (2 år sen)

    Det ju underligt att min dotter som inte fick några vaccinationer trots alla hot att hon skulle få alla sjukdomar från BVC varken hade roavirus eller några andra sjukdomar! Tvärtom var hon friskare än alla andra under hela sin uppväxt! Hon är heller inte allergisk mot något!