Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många risker för utlandsresenärer

Det är med all rätt som många föräldrar oroar sig över sina ungdomar ute på backpackingresa. Unga vuxna struntar oftare i vårdens reseråd, blir sjukare på resan och råkar ut för fler bilolyckor och stölder än äldre resenärer.

Publicerad den: 2014-10-07

Annons

I en studie har forskare från Umeå universitet låtit drygt 1 000 resenärer svara på frågor om såväl själva resan som råden de fått från sjukvården inför resan – och rapporten är ingen rolig läsning för nervöst lagda föräldrar.

– Ungdomar tillhör en riskgrupp, säger Martin Angelin, läkare och studiens huvudförfattare.

Sämre på att följa råden från sjukvården

Vuxna som är yngre än 31 år gamla visade sig vara mindre nöjda med de råd de fick kring bland annat sjukdomar och vaccinationer än äldre personer, och de var också sämre på att följa råden. De råkade ut för fler trafikolyckor, blev oftare sjuka och bestals oftare på värdesaker. Många träffade också en ny sexpartner under resan (15 procent av de unga som reste längre än en månad, jämfört med bara 3 procent av resenärerna över 30). Just de tillfälliga sexuella kontakterna utomlands bekymrar forskarna, eftersom sådana innebär en tre gånger så hög risk för könssjukdomar jämfört med tillfälliga sexuella kontakter på hemmaplan. Av de svarande på enkäten träffade män och kvinnor nya partners i lika stor utsträckning och bara lite mer än hälften av dem såg alltid till att använda kondom.

Nu menar Martin Angelin och hans kollegor att det krävs andra metoder för att nå ut till resenärerna, och särskilt förstås den yngre kategorin. Han sneglar mot nya möjligheter med modern teknik, som till exempel appar eller sms-påminnelser.

– Och så är det viktigt att vi kan ge konkreta exempel på vad som kan hända och att språket inte blir för medicinskt.

Många glömde helt hälsorådgivningen

Men i rättvisans namn följde inte alla 30-plussare råden heller. Faktum är att 12 procent av alla som svarade på enkäten inte ens kom ihåg att de fått en femton minuter lång rådgivning om bland annat resediarré, malaria, insektsbett och könssjukdomar. Tidigare undersökningar har pekat i en liknande riktning - att man inte tar till sig mer än hälften av en fem minuter lång konsultation.

– Därför gäller det att vi väljer ut de allra viktigaste råden och att man inte försöker få med precis allting. Det är bättre att fatta sig kort. Sedan kan resenärerna istället få tips om var de kan söka mer information på nätet. Det gäller att vi ger rätt råd till rätt person – på rätt sätt.

Trots att kategorin med yngre oftare fick problem på resan visar studien inte att de som följt råden var mer förskonade från sjukdomar än de som struntat i dem.

– Det är klart att det känns lite snopet att inte se något samband när man lagt ner så mycket kraft på att ge hälsoråd. Men det kan vara så att man är noggrannare med att följa läkarnas råd om man redan är sjuklig. Det finns också faktorer som man som resenär inte kan påverka, till exempel hygienstandarden på hotell och restauranger, säger Martin Angelin.

Annons
Annons

Varför är det ändå viktigt med ordentlig hälsorådgivning inför en utlandsresa?

– De största riskerna går inte att förebygga med en enkel vaccination, och de farorna behöver resenären känna till. Magsjuka, diarréer och luftvägsinfektioner är de vanligaste problemen. Bland de som faktiskt dör på resan handlar det ofta om till exempel trafikolyckor eller drunkningsolyckor bland yngre, och bland äldre är det oftast hjärt- och kärlsjukdomar.

Kontaktar du sjukvården inför en utlandsresa för att få tips och råd? Brukar du följa hälsoråden? Varför eller varför inte? Kommentera direkt under sifferfaktan. 

Fler siffror ur studien

  • 67 procent sa att de hade följt läkarnas råd under resan.
  • 95 procent av de som följde råden tyckte att tipsen varit nyttiga.
  • 14 procent av resenärerna åkte till Thailand respektive Tanzania, som därmed blev de populäraste resmålen.
  • 33 procent av alla resenärerna drabbades av resediarré.
  • 7 procent av alla resenärer råkade ut för stöld eller rån.

Rekommenderade vaccinationer vid resa utomlands »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-29 00:43 (8 år sen)

    A little rationality lifts the quality of the debate here. Thanks for conibiruttng!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.