Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frågor och svar om hud och hår 2009


Uppdaterad den: 2009-06-03

Annons

Onsdagen den 3 juni svarade Netdoktors expert Mats Berg, överläkare och hudläkare vid Hudkliniken i Sörmland, på besökarnas frågor om hud och hår. Läs Mats svar från chatten nedan.

Gäst32698: Jag är en kvinna på 59 år och har börjat få väldigt tunt hår. Har färgat håret regelbundet i cirka 10 år men slutat sedan 1 år. Jag har alltid haft ganska fylligt lockigt hår men på senare år har det både blivit rakare och glesare. Finns det något att göra åt saken?

Mats Berg: Jag önskar att jag kunde svara ett oreserverat ja, men det kan jag inte. Alla får tunnare år med tiden, även kvinnor. Det viktigaste är att kolla att du är frisk, i första hand vad det gäller blodvärdet och ämnesomsättningen.

Carolajnen: Jag fick häromdagen en halvdiagnos på herpes. Jag tror inte det är herpes. Började med utslag som finnar i ansiktet, blev sår som blev variga som läkte på tre dagar. Sen kom feber i en vecka. Fick också utslag på underlivet, röda, stora, ömmande, men inte varande. Blåsor på insidan. Sveda när jag kissat, men det har gått över. Detta är tredje gången jag har detta,men det här är värsta gången. Min sambo har inget och ingen annan jag varit med heller. Och ingen rodnande hud har jag heller.

Mats Berg: Jag har tyvärr inget bättre förslag än Herpes om det återkommer. Man kan ställa diagnosen om man tar prover i samband med att man har utslagen.

Nils: Jag är en 34-årig man och har upptäckt ett nytt 4-5 mm stort födelsemärke på benet. Det är ljusbrunt i färgen, men jag har svårt att säga om kanterna är helt jämna. Ser man på det lite längre ifrån ser det helt runt och jämnt ut, men tittar man nära är kanterna inte helt skarpa. Märket är i alla fall ljust och symmetriskt. Bör jag kolla detta märke?

Mats Berg: Inte nödvändigtvis - i första hand kolla fläckar större än 5-6 mm med flera färger i och oregelbunden gräns.

RobertL: Vad är status för dagen när det gäller kunskap om hur man bäst kan motverka/fördröja håravfall hos män?

Mats Berg: Också gränsfall mellan sjukvård och kosmetologi. Det finns ju sen några år&nbsptvå olika typer av icke-rabatterade medel: dels utvärtes Regaine (receptfritt) med flera, dels tabletten Propecia (receptbelagd). På senare år har även hårtramsplantationer börjat bli effektivare, men dyrt förstås och ännu inte så vanligt i Sverige (ej inom offentlig sjukvård).

gullan.52: Varför måste hela "märket" tas bort vid melanommisstanke ? Räcker det inte med biopsi?

Mats Berg: Ofta får man inte melanom i hela märket jutan bara i en del och vid biopsi av en mindre del riskerar man att missa melanomet. Däremot inte farligt om man av misstag råkar biosera ett melanom (det sprider sig inte).

Brittio: Hade malignt melanom för 4 år i ett gammalt födelsemärke som helt plötsligt såg ut att hålla på att försvinna. Så det blev inte upphöjt, mörkare eller kliade... utan ljusare istället. Som tur var så gick jag och kollade det i tid och tog bort det. Nu är min fråga om jag löper större risk att få det igen, har inte många födelsemärken för övrigt , kommer det alltid i befintliga födelsemärken eller uppstår nya?

Mats Berg:&nbspJust detta när mörkare fläckar blir oregelbundet ljusare är faktiskt ett inte helt ovanligt tecken på melanom. Du har en lite ökad risk för melanom, kanske upp till 20% livstidsrisk, men dessa melanom brukar alltid upptäckas i god tid eftersom man då är uppmärksammare på fläckar som ser konstiga ut. Har du sen inte speciellt många fläckar så är du ännu bättre ställd!

MedlemsJanne: Sedan många år har jag svamp under en nagel på tån. Jag har blivit ordinerad Loceryl, men till och med läkaren jag gick till sa att det var skapligt värdelöst. Nu har jag testat Alg- &amp mögeltvätt samt Klorin som många rekomenderar som huskurer. Detta har funkat otroligt bra, men är det farligt? Bör jag sluta testa mig fram?

Mats Berg: Hej! Svårt att svara på, men låter inte farligt om du inte fått några kraftiga reaktioner på din drastiska behandling. Det finns ingen garanterat effektiv behandling på nagelsvamp - inte ens tabletter.

annabella: Jag är ljus i huden och har ganska mycket födelsemärken. Har som tonåring bränt mig flera gånger - aldrig riktigt allvarligt, men nog så att huden blivit röd och het. Sedan jag var 20 har jag inte bränt mig. Nu går jag omkring och är jätterädd att jag får hudcancer på grund av de gånger jag bränt mig som tonåring. Hur orolig bör jag egentligen vara och hur betydelsefullt är det att jag nuförtiden undviker solen? Det sägs ju att det största skadan sker som ung. Känns ganska hopplöst då gjort är gjort.

Mats Berg:&nbspJo, för en hel befolkning så är den största risken att bränna sig som barn, men detta gäller inte för den enskilda individen. De flesta har bränt sig som barn. Livstidsrisken för melanom är kanske ca 1% och även om du bränt dig mycket som barn, så öökar den troligen ändå inte mer än till ett par procent.

Gäst69689: Vad kan man göra åt hudbristningar? Jag började få dem redan i fjorton års åldern (är idag 28) och det blir värre. Är 165 cm lång, 62 kg och har aldrig varit överviktig, inga barn. Sitter på lår och mage och sprider sig! Tränade mycket förut men har nu slutat med det, har däremot ett fysiskt arbete ifall sådant spelar roll? Var hos en läkare för 6-7 år sedan som sade att man inget kan göra men något måste det ju finnas?

Mats Berg: Hej! Låter tråkigt och jobbigt. Övervikt är ju vanligaste orsaken eller ungdomar som växer. Det finns laserapparater som kan ha viss effekt och man kan även prova med vissa AHA-syror. Det här är inget som vi behandlar inom landstingssjukvården, men jag skulle leta mig fram efter någon hudläkare med kosmetologisk inriktining/lasermottagning.

Gäst11924: Jag drabbbades av infektion i fördhuden, fick Dermovat för detta. Hur länge kan jag behandla. Infektionen tycks läka fort med Dermovat, men rodnad och irritation återkommer efter sex.

Mats Berg: Hej! Dermovat är en stark kortison, men förhuden tål märkligt starka kortisonkrämer (liksom kvinnliga underlivet, men däremot inte ljumskarna). Du ska ju bara använda krämen när Du har besvär, men behöver Du bara ha den 1-2x/v så kan Du ha den i många månader.

Katarina M: Jag har under den senaste månaden vid&nbspfyra tillfällen svullnat upp runt olika sidor av munnen. Det har börjat med klåda (kortvarig) och sedan har områden runt munnen svullnat upp. Svullnaden har hållit i sig i några timmar. Det har inte hänt i direkt anslutning till mat utan på morgonen (innan frukost), mitt i natten, på kvällen innan läggdags och en gång till på morgonen. Kan en ansiktskräm göra detta trots att symptomen uppkommit långt efter att jag applicerat den? Vad kan det annars vara?

Mats Berg: Hej! Det kan vara en kronisk, icke-allergisk urtrikaria. Brukar förbättras av sol och receptfria antihistaminer. Magnecyl/Treo försämrar ofta.

Jens: Jag har lindrigare nagelsvamp under två naglar, och har läst att en läkare rekommenderar förkylningspreparatet Vicks Vaporub som det enda han anser fungerar. Vad anser du om detta?

Mats Berg: Ack ja. Vad ska en stackars vetenskapligt skolad doktor svara på en sån fråga. Jag tror inte på det, tyvärr.

undraren: Kan man ha melanom i ett födelsemärke som är bara 1-2 mm stort?

Mats Berg: Rent teoretiskt skulle man kanske kunna ha det - jag har aldrig hört om något som varit mindre än 3-4 mm och då har jag tänkt att det kanske kunde ha växt ytterligare något utan att det är farligt. Rent praktiskt bör man nog ha gränsen minst 6-7 mm innan man börjar skära bruna fläckar - annars skulle det bli så fruktansvärt många operationer...

Gäst10496: Hej, tänkte höra vad det är för brister man har i kroppen när man släpper stora mängder hår. Det är inte så att det blir kala fläckar eller helt kal på huvudet. Jag har en jättekalufs så det syns knappt. Men tänk er ett djur som fäller sin vinterpäls, ungefär så är det ständigt för mig. Drar man med handen genom håret så har jag fulla handen med hår. Kan säga att jag är en kvinna på 39 år och utreds för spondartrit och har reaktiv artrit.

Mats Berg: Alla får för det första tunnare hår med tiden, även kvinnor, vilket märks extra tydligt om man har längre hår. Har du inte tunt hår så ska du nog inte fundera på brister. I första hand ska man vara vaken för blodbrist och låg ämnesomsättning, sällan vitaminer eller liknande.

zdenka: Jag är en 22 -årig tjej och har väldigt synliga ådror i benen. På vänster ben (baksidan) kröker dem sig, och om jag står på benen länge svullnar dem upp rejält. Ådrorna brukar även klia och göra ont. Detta har jag haft i cirka 5år nu, vad kan jag göra för att få ett slut på eländet?

Mats Berg:&nbspDetta ligger egentligen utanför vad den traditionella landstingsmedicinen sysslar med idag, men vissa privatkirurger/privata hudläkare brukar spruta vissa medel i ådrorna, vilket kan få dem att skrumpa. För att förebygga en försämring är det viktigt att använda stödstrumpor (jag gör det själv, framför allt&nbspom jag måste stå mycket) och att röra sig mycket. Stående yrken, som lärare och frisör brukar vara värst drabbade och ska alltid ha stödstrumpor!

gullan.52: Är opererad för malngt melanom, hur bör efterkontrollerna se ut och hur ofta?

Mats Berg: Det beror helt på djupet av melanomet (fås från mikroskopiska undersökningen). De flesta har melanom som är tunnare än 1 mm och för övrigt inte så många födelsemärken. För dem räcker det med 1-2 efterkontroller under första året. Med djupare melanom blir det lite fler kontroller. Det viktigaste är dock att själv lära sig känna igen vad man ska leta efter: fläckar som är större än 5-6 mm, med flera färger och oregelbunden form.

Emely: Hej! Jag är en tjej på 15 år som skulle vilja ha svar på varför jag har så mycket hår och kan man göra nåt åt det? Jag har väldigt mycket hår på mage, bröst, rumpa och mustasch.
Jag hatar verkligen det, jag känner mig som en man och måste raka mig hela tiden överallt. Villl inte ha det så! Snälla hjälp mig!

Mats Berg: Dels kan detta vara etniskt/genetiskt, såtillvida att kvinnor från medelhavsländer-arabländer har mer hår än nordbor. Dessutom finns en vanlig lättare hormonrubbning då man brukar ha oregelbunden mens, ökad behåring på kroppen och akne, ev i komb med lätt övervikt. Stämmer något av detta så kan en gynekolog diagnosticera. Brukar behandlas med vissa typer av p-piller.

Annakarin: Hur många födelsemärken har svenska vuxna i medeltal? Är det väldigt ovanligt att ha över hundra födelsemärken?

Mats Berg: Hej! Oj, det borde jag kunna, men har det inte helt uppdaterat, men rör sig troligen kring ett 50-tal knappt. Nä, det är inte helt ovanligt med över 100 framför allt om man medräknar alla nya sorter som man får efter 40-50 års ålder. På en 60-åring brukar man hitta minst 3 olika typer av godartade hudförändringar.

sweetiee: Jag har vitiligo över hela kroppen. Jag har använt en vitiligokräm som man ska ta på fläckarna när man solar för att de ska få tillbaka pigment på det viset. Vet du om detta hjälper? Är inte detta farligt för fläckarna? Finns det något annat sätt att få bort dom.

Mats Berg: Vet inte vad det kan vara för kräm. Ibland använder man inflammationsdämpande medel (cortisonkrämer och dylikt) och solar samtidigt, men lite vetenskapliga belägg för annat än försiktig solning. Vet inte vad du använt för kräm och därför svårt att yttra mig om farligheten. Man kan transplantera friska hudceller till vitiligohud, men dyr behandling. Kolla på vitiligoförbundets hemsida.

Gäst75118: Jag är kvinna på 55 år och jag har en liten fundering kring ansiktsbehåring. Hur kommer det sig att kvinnor, särskilt när vi blir lite äldre, får lite mer hår i ansiktet än tidigare? Kan man förebygga detta på något sätt eller ska man bara raka bort de hårstrån som dyker upp? Känns tyvärr väldigt ofräscht och okvinnligt. Tacksam för svar.

Mats Berg: Delvis har detta med hormonomsättningen att göra, men troligen inte bara. Något bättre tips än rakning, vaxning etc har jag inte. Det kan också fungera med laser (och blir i så fall en permanent effekt), men inte helt billigt (cirka 10 000 - 15 000 kr).

Hasse: Det sägs att melanom måste upptäckas i tid för att kunna botas - hur snabbt sprider det sig? Handlar det om veckor eller månader? Hur bråttom är det att ta bort ett farligt märke?

Mats Berg: Hej! I regel har man ganska gott om tid att upptäcka melanom. Det rör sig snarare om månader upp till år för att upptäcka oregelbundna fläckar, med flera färger som är större än 5 mm.

ford: Undrar varför jag får flera små, röda prickar på kroppen, mest under brösten o på magen? Är de blivande små födelsemärken? En del påstår så! Borde/kan man göra något? Vad är egentligen skillnad mellan födelsemärken och fräknar? Jag är en 60-årig kvinna. Tack för upplysningen!

Mats Berg:&nbspTroligen är det så kallade "Körsbärsmärken", cherry spots, vilket är en typ av blodkärlförändringar (helt godartade) - behöver inte behandlas. "Alla" får såna efter 50!

Laktristrollet: Jag är en 38-årig kvinna, som efter varje graviditet blev allt mer tunnhårig - och skulle vilja ha tillbaka min gamla hårman. Marknaden formligen sväller över av olika produkter och kosttillskott som på ett eller annat sätt skall göra håret tjockare. Jag förstår att de preparat som lovar mer glans eller mer slitstarkhet kan fungera - men jag undrar om det finns något som gör håret tjockare? I så fall - vad rekommenderar du.

Mats Berg: Jag önskar att jag kunde svara ja på den frågan, men det kan jag tyvärr inte. Däremot viktigt att kolla att du är frisk, framför allt&nbspatt du inte har blodbrist eller för låg ämnesomsättning, vilket kan ge tunt hår. Det finns även en viss ärftlighet ibland.

Beatrice: Jag tycker informationen om hudcancer och solande är otroligt skrämmande och mår faktiskt illa av det. Hur stor är risken på riktigt att man drabbas av hudcancer även om man bränt sig i solen? Det måste väl trots allt vara ovanligare att man drabbas även om man bränt sig - men nu låter det som om man säkert drabbas om man bränt sig som ung! Vad säger nyaste forskningen och hur grönt te kunde motverka hudcancer? Grönt te har ju visat sig fungera på möss!

Mats Berg: Om vi pratar om melanom så är livstidsrisken cirka ½-1% om man inte har någon speciell riskfaktor, det vill säga&nbspinte speciellt stor. De flesta människor har bränt sig som unga, men de flesta får inte melanom! Risken med all info är att många inte bryr sig, medan andra blir oroliga. Finns inga belägg att grönt te skulle skydda människor mot hudcancer, men svårt att studera: människor blir för gamla i förhållande till möss...

Olinka: Min fråga handlar om hur man lever i solen med SLE. Jag blir sjuk av solen och får hemska hudförändringar. Vad finns för hudcremer?

Mats Berg: Det är vanligt att man blir solkänslig vid SLE. Ibland kan även läkemedel vid SLE orsaka solkänsligheten (kolla!). Man kan prova med vanliga starka solskyddskrämer (minst faktor 30-50). Ibland kan läkemedelsgruppen klorokin minska solkänsligheten under sommaren (preparaten heter Klorokinfosfat eller Plaquenil). Hälsokostpreparaten betakaroten kan även ha en viss mindre ljusskyddande effekt.

Anna Sell: Min son som fyller 9 år har i ansiktet vissa områden där han verkar sakna pigment. Det syns mer och mer för varje år och framför allt nu när han blir brun. Det är inget han är påverkad av. När du tittar på honom så ser du 3-4 fläckar i ansiktet på kinderna som inte blivit solbrända. Omkretsen är ca 1 cm. Har du något tips på om man bör kolla upp sånt hos läkare? Han har också en hud som får otroligt fula ärr när han exempelvis bara råkat rivit sig. Ärren kan då vara kvar i flera år.

Mats Berg: Det kan röra sig om hudsjukdomen vitiligo, som är ofarlig, men otrevlig med de ljusa fläckarna. Pigmentet kan ibland återkomma om man solar försiktigt. Sök gärna läkare för diagnos. Ärren är svårare att bedöma - finns stora normalvarianter.

Jenny: Jag brukar sola solarium då och då, men aldrig så att jag är i närheten av att bränna mig. Är det ändå farligare än att sola ute och bränna sig gång på gång som mina vänner gör?

Mats Berg: Ingen vet riktigt. När man solar mycket i solarier så åldras huden och man har lättare att få "snälla" hudcancrar. Brännskador i solen kan ge den farliga hudcancern melanom, men troligen får man inte melanom av att sola solarier.

Emma SJ: När vet man att det är dags att kolla upp en leverfläck? Många fläckar har ju olika nyanser av brunt och kan vara lite upphöjda och ojämna i formen. Är det nya leverfläckar som ger malignt melanom eller kan en leverfläck som man haft i många år också ge denna cancer?

Mats Berg: Hej! Man vet inte om det är nya eller gamla fläckar som ger melanom. En bra tumregel är att kolla fläckar som är större än 5-6 millimeter, oregelbundna i formen och oregelbundna i färgen (=flera färger). Sen finns det alltid tveksamheter vad som är oregelbundet och är man osäker bör man beställa en tid för undersökning, för att vid denna undervisas mer i vad man ska leta efter. Det är aldrig fel att vara försiktig och "orolig" när man ska söka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.