Huvudvärk

Det finns flera åkommor som kan orsaka huvudvärk. Men den vanligaste orsaken till att man får ont i huvudet är att man spänner musklerna kring huvudet och i nacken, så att muskler och muskelfästen börjar värka.


Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Huvudvärk som utlöses av muskelspänningar drabbar de flesta människor någon gång under livet. Orsakerna till att man spänner sina muskler kan vara flera, till exempel dålig arbetsställning, stress eller oro.

Spänningshuvudvärken är oftast tryckande - det känns som att ha ett band spänt runt huvudet. Ofta brukar det kännas bättre om man lägger sig och vilar. Det gör att musklerna slappnar av så att värken lättar.

En annan vanlig huvudvärk som drabbar de flesta är den man kan ha vid infektioner, till exempel förkylningar och bihåleinflammationer. Ytterligare en vanlig form av huvudvärk är migrän.

Huvuvärkstabletter kan ge huvudvärk

Det finns en form av huvudvärk som kallas läkemedelsutlöst huvudvärk. Den uppstår genom överkonsumtion av receptfira smärtstillande läkemedel, ofta så kallade huvudvärkstabletter. Det är en form av abstinensvärk som uppstår då man försöker man sluta med tabletterna. Huvudvärken uppkommer alltså på grund av bristen på smärtstillande medel i kroppen. Detta är en besvärlig huvudvärksform eftersom behandlingen mot smärtan i princip är att avstå från att ta smärtstillande mediciner. Denna typ av läkemedelsutlöst huvudvärk kan ibland vara så svår att den kräver avgiftning på sjukhus.

Även andra tabletter kan ge huvudvärk. En av de mest kända är hjärtmedicinen nitroglycerin.

Kan huvudvärk vara symtom på andra sjukdomar?

Huvudvärk kan vara en signal på allvarliga, bakomliggande sjukdomar. Följande sjukdomar har huvudvärk som dominerande symptomet är:

  • Vissa hjärnblödningar. Då är det fråga om en plötslig, mycket kraftig huvudvärk. Läs mer i Netdoktors artikel om hjärnblödning.
  • Hjärn- och hjärnhinneinflammationer, här kommer huvudvärken tillsammans med hög feber och stelhet i nacken.
  • Temporalisarterit, en reumatisk sjukdom i blodkärlen som ger svår huvudvärk i tinningarna och ibland synproblem.

Vid hjärntumörer är huvudvärk mycket sällan ett dominerande symptom. Huvudvärken brukar, om den alls förekommer, överskuggas av andra, successivt tilltagande symptom som förlamning, talstörning och/eller personlighetförändring. Att huvudvärk är det enda symptomet vid hjärntumör är ännu mer sällsynt.

Annons
Annons

När ska man söka läkare för huvudvärken?

Följande bör leda till omedelbar läkarkontakt:

  • Mycket plötsligt uppträdande, svår huvudvärk.
  • Huvudvärk åtföljd av ett eller flera av följande symptom: medvetandesänkning, hög feber, nackstelhet, kramper, synpåverkan, förlamningar, känselstörningar.
  • Huvudvärk tillsammans med illamående och kräkningar bör också föranleda omedelbar läkarkontakt, om man inte vet att man har migrän

Man bör också söka läkare, till exempel på vårdcentralen, vid följande:

  • Om huvudvärken är ihållande eller tilltagande.
  • Om huvudvärken åtföljs av minnesrubbningar, koncentrationssvårigheter, trötthet.
  • Om en äldre person, som tidigare sällan haft huvudvärk, plötsligt börjar få mycket huvudvärk.
  • Om en känd huvudvärk, till exempel migrän, ändrar karaktär eller försämras.

Hur ställer läkaren diagnos?

En så exakt sjukdomshistoria som möjligt och en ordentlig undersökning av kroppen är oftast tillräckligt för att man ska kunna ställa rätt diagnos. Ibland kan man behöva komplettera undersökningen med till exempel röntgen eller blodprover.

Vad är en huvudvärksdagbok?

En huvudvärksdagbok är en bok där man skriver upp när och hur man har ont i huvudet. Det enklaste är att ha en kalender som man gör anteckningar i när man får huvudvärk. Man skriver ner klockslaget då huvudvärken börjar och hur länge den varar. Man bokför också vad man har ätit och druckit, om man har tagit någon medicin, var man befinner sig i menstruationscykeln, om det har hänt något särskilt, eventuellt hur vädret är och om det är stora förändringar i lufttrycket.

Man fortsätter föra dagbok i ett par månader, så att man kan se om det finns ett mönster. Om man kan se vad som utlöser huvudvärken kan man också lära sig att undvika de situationerna. Dagboken är också bra att ha med till läkaren eftersom den gör det lättare att ställa rätt diagnos.

Annons
Annons

Vilken medicin hjälper mot huvudvärk?

Det beror på eventuell bakomliggande sjukdom. Mot tillfällig huvudvärk kan smärtstillande medel användas, till exempel paracetamol (Alvedon, Panodil) eller acetylsalicylsyra (Magnecyl, Bamyl). Undvik acetylsalicylsyra om du lider av astma, magsår eller magkatarr.

Tänk på att inte ta huvudvärkstabletter varje dag, eftersom det då finns risk att drabbas av läkemedelsutlöst huvudvärk. Om man behöver medicin mot värken varje dag bör man söka läkare för utredning och ställningstagande till annan behandling. Mot spänningshuvudvärk kan sjukgymnastik med avslappningsträning eller annan stresshantering (till exempel yoga och meditation) ofta fungera mycket bra.


Annons
Annons
Annons