Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vårdpersonal riskerar sin egen hälsa vid överbeläggningar


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-12-22

Annons

Sjukhusledningarna sviker personalen i samband med överbeläggningar. Riskerna i arbetsmiljön prioriteras inte, trots det nära samband som finns mellan personalens arbetssituation och patientsäkerheten. Det konstaterar Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverket har under hösten genomfört drygt 300 inspektioner vid landets cirka 60 akutsjukhus.
− På många håll har överbeläggningar blivit ett normaltillstånd. Personalen får slita hårt och är oroliga för att inte hinna med patienterna, säger Håkan Olsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket.

I första hand är det medicin-, ortoped-, geriatrik- och psykiatriska klinker vid sjukhusen som besökts. Tidigare i år har ledningarna fått besvara frågor om vilka strategier de har för att dels förebygga, dels klara en stor tillströmning av patienter utan att de vårdanställda utsätts för risken att skadas.

Arbetsgivarna får nu några månader på sig, att redovisa åtgärder för att rätta till arbetsmiljöproblemen. När tidsfristen löpt ut genomförs uppföljningsinspektioner.

Psykosociala förhållanden såsom stress och hög arbetsbelastning är en vanlig orsak till arbetssjukdom bland undersköterskor och bland sjuksköterskor den helt dominerande orsaken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.