Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svår sömnapné kan leda till minnesstörningar

Annons

Långa andningsuppehåll som återkommer under sömnen kan leda till att antalet celler i hjärnan minskar. Enligt nya forskningsresultat kan den svåra sömnapn&eacuten vara en möjlig orsak till minnesstörningar och sämre tankeförmåga.
– Absolut kan det vara så. Om antalet celler i den tänkande delen av hjärnan minskar det få sådana konsekvenser, säger stressforskaren Torbjörn Åkerstedt, till Dagens Nyheter.

Det är en forskargrupp från Sydkorea som presenterar de nya rönen i den vetenskapliga tidskriften Sleep. Det forskarna visar är att hjärnbarken skadas hos män med svår sömnapn&eacute. I samband med detta minskar antalet grå celler avsevärt i viktiga delar av hjärnan och det kan bland annat leda till dåligt minne, emotionella problem samt nedsatt kognitiv förmåga. Men samtidigt minskar inte hjärnan i volym hos de drabbade männen. Anledningen till det är att mer blod och vätska dras till hjärnan vilket gör att den alltså behåller sin storlek, trots att antalet hjärnceller minskar.
– Att det prefrontala området påverkas är viktigast eftesokm det är där allt vett och reson finns. Därifrån styrs resten av hjärnan, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, samt Karolinska institutet.

Annons
Annons

Tidigare studier har visat att sömnapn&eacute kan leda till förhöjt blodtryck och ökad risk för att drabbas av hjärtinfarkt. Definitionen för sömnapn&eacute är att man har minst fem andningsuppehåll i timmen. Männen som deltog i studien hade i genomsnitt omkring 50 andningsuppehåll i timmen. Så pass svår sömnapn&eacute är inte särskilt vanligt i Sverige. Enligt Åkerstedt har kanske omkring en halv procent av den svenska befolkningen så allvarliga problem.

Genom att patienten under sömn får tillförsel av luft genom en ansiktsmask kan sömnapn&eacute behandlas. Forskare är eniga om att personer som lider av sömnapn&eacute bör söka hjälp.
– Det är viktigt ur hjärnans synpunkt men också ur hjärt-kärlsjukdomssynpunkt eftersom obehandlad sömnapn&eacute leder till kraftigt förhöjt blodtryck, säger Åkerstedt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.