Studie: Män är känsligare för stress än kvinnor

Studie: Män är känsligare för stress än kvinnor

Det finns ett samband med för tidig död och långvarig stress om man har diabetes eller hjärtsjukdom - men det finns skillnader mellan könen. Det visar en ny stor studie som publicerats i the Lancet Diabetes & Endocrinology.


Publicerad den: 2018-06-29
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Varför män verkar vara känsligare för stress än kvinnor och också dö tidigare när de stressar är dock ändå oklart, det menar Eleonor Fransson är epidemiolog vid hälsohögskolan i Jönköping och en av dem som gjort studien.

– Vi kan inte riktigt slå fast vad den här könsskillnaden beror på, men det skulle kunna vara till exempel svårighetsgraden av tidigare hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes, säger hon till Vetenskapsradion.

LÄS MER: Tips för dig med stressmage

Män kan ha en allvarligare sjukdomshistoria

Dock finns det en teori om att män haft en allvarligare sjukdomshistoria.

Annons
Annons

I en studie där man tittade på över 100 000 personer i fyra olika länder, däribland Sverige fick deltagarna svara på hur de upplevde stress på sitt jobb. 14 år senare tittade forskarna på vad som hänt med de personer som deltagit. Det visade sig att män som upplevt långvarig stress på sin arbetsplats och som levde med diabetes eller tidigare hjärt- och kärlsjukdom hade hela 70 procent högre risk att dö, jämfört med de som inte upplevde stress.

Hos kvinnorna däremot såg man ingen skillnad.

Men för att få svar på frågan om varför män är mer känsliga måste ytterligare forskning genomföras menar Eleonor Fransson.
 
– För att verkligen kunna slå fast ett orsakssamband behövs ytterligare studier, som upprepade mätningar för att se hur man verkligen upplever sin arbetssituation, säger hon till radion.

Annons
Annons

 

    Källor

  • Sveriges Radio
    - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6986063

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons