Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stress spåras i hårstrån

En forskargrupp i Linköping har utvecklat en metod som innebär att man, i hårstrån, kan mäta frisättning av kortisol bakåt i tiden. Nivåerna avsätts i håret likt årsringarna i ett träd, och då det växer omkring en centimeter per månad kan man avläsa hur stressad individen varit de senaste månaderna.
Annons

Ju längre hår, desto fler månaders stressnivå kan analyseras. Metoden har till exempel använts för att mäta stressnivån hos unga greker i samband med finanskrisen. På sikt hoppas forskningsteamet att metoden får ett genomslag inom vården.

– Särskilt vid hjärtinfarkter, då kan vi svart på vitt se om någons liv varit stressigt, säger Tomas Faresjö, professor, avdelningen för samhällsmedicin, Linköpings universitet, till Sveriges radio.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons