Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sömnproblem allt vanligare bland unga

Annons

Andelen personer under 49 år som har problem med sömnen är nu lika stor som andelen äldre som upplever detta problem, säger Aleksander Perski, stressforskare vid Stockholms universitet till SVT:s Rapport. I dag lider var femte ung av sömnstörningar, och lösningen på problemet kan vara att stänga av mobilen och datorn en stund.

Enligt Aleksander Perski kan förklaringen till ungas sömnsvårigheter finnas i stress och krav på ständig tillgänglighet.

– Man kan tänka sig flera förklaringar men av de stora förändringarna det senaste decenniet är att unga uppfattar det som normalt att vara tillgänglig hela tiden. Att inte stänga av mobilen på natten är inget konstigt, säger han.

Adriena Wesshall, enhetschef, psykolog och psykoterapeut vid öppenvården i Jakobsberg bekräftar den bild som Aleksander Perski pekar på. Enligt Adriena Wesshall kan all aktivitet som man pysslar med innan man går och lägger sig göra det svårt att somna. Men framför allt innebär datoranvändande en extra stress eftersom hjärnan stimuleras av datorns ljus och bilder. För att komma till rätta med detta vill hon uppmana föräldrar att sätta gränser.

– Generellt är det bra för föräldrar att sätta regler för sina barn kring datoranvändande och sömnhygien. Och att föregå med gott exempel, det är många vuxna som har problem med samma sak, säger Adriena Wesshall till Rapport.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.