Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sömnbesvär går att behandla med KBT


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-04-26

Annons

Siffror visar att över 30 procent av befolkningen har problem med sömnen. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är det behandlingsalternativ som visat sig ge minst lika bra effekt mot sömnproblem som medicinskbehandling. Margareta Svaneby, leg. psykolog inom KBT och platschef för KBT-gruppen i Stockholm menar att behandlingsformen gett goda resultat på grund av att den är varaktig.

– Om man jämför KBT med en tablett så är KBT faktiskt varaktigt. Behandlingen skapar en förändring där man bland annat skapar rutiner, nedvarvning, man hjälper kroppen att lära om till att sova och ger därför de som har sömnproblem förutsättningar för bra nätter.&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp

Annons
Annons

Behandlingsformen kännetecknas av tydliga målsättningar och försöker förändra det som är nu.

– Det är en aktiv terapiform där terapeuten och klienten tillsammans jobbar för att lösa de problem som finns. KBT är mycket av ett samarbete då klienten tillsammans med mig som terapeut i ett team försöker förändra beteenden och tankar som klienten har, säger Margareta Svaneby.

Enligt en rapport från Statens beredning för medicinsk översikt, SBU, om behandling av sömnbesvär hos vuxna visar resultaten att psykologiska behandlingsmetoder i form av kognitiv beteendeterapi (KBT) och annan beteendeterapi leder till att patienten somnar snabbare och inte är vaken lika länge under natten. Även sömnkvaliten blir bättre.

Risken att man hamnar i gamla vanor och mönster finns dock oavsett behandlingsform. Det menar Margareta är människans gissel.

Annons
Annons

– Människor kan hamna i samma hjulmönster om man inte håller på rutiner eller sinar på det som faktiskt fungerade och som gjorde att vi mådde bra. Fördelen med KBT är dock att man efter avslutad behandling får en plan och verktyg för vad det var som gjorde att jag mådde bra och att min sömn blev bättre. Råkar man falla i gamla vanor så kan man snabbt gå tillbaka och se vad det var som gjorde att just jag blev bättre.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.