Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ökad risk för utbrändhet bland barnmorskor

Var tredje barnmorska är på väg att bli utbränd. Lika stor andel överväger att sluta i yrket på grund av den höga arbetsbelastningen. Det visar en färsk forskningsrapport, skriver DN.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-08-16

Annons

Under senare tid har landets barnmorskor organiserat sig i protest mot vad de anser är orimliga arbetsvillkor. Nu finns vetenskapliga resultat som belägger deras uppfattning.

– Besparingar i vården har gjort att barnmorskor tvingas ta hand om två eller tre födande kvinnor samtidigt, säger Ingegerd Hildingsson, professor i omvårdnad på Mittuniversitetet och som genomfört en studie som visar att dessa förhållanden slår hårt mot barnmorskorna själva.

Var tredje barnmorska visar tecken på utbrändhet och en lika stor del överväger att lämna yrket.

Annons
Annons

Tidigare forskning har visat att en barnmorska som kan vara kontinuerligt närvarande under en och samma förlossning är en stor fördel.

– Det säger sig självt att om en barnmorska har för mycket att göra ökar risken för att barnet eller den födande kvinnan ska drabbas av allvarliga komplikationer, säger Hildingsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-24 11:54 (10 år sen)

    Samma inom IT i landstinget..

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-16 15:46 (11 år sen)

    Det är tragiskt att det ska vara så, att ens arbetsplats ska vara orsaken till ens ohälsa. Jobbar inom äldrevården och det är exakt samma där. Enligt mig så är det ren misshandel att begära det omöjliga av sin personal. Enligt våra arbets schema så ska vi vara på flera ställen samtidigt. För mig är det väldigt konstigt att så högutbildade människor tror att det ens är möjligt. Arbetsgivaren ska stå till svars för de personer som blir sjuka, de har ingen rätt att leka med människors hälsa på det sättet och lyssnar på sin personal gör de inte heller. Fy fan säger jag bara!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons