Nya rön: Stress bidrar inte till fetma

Forskare har länge ansett att stress, genom en omfördelning av kroppens fettdepåer, kan leda till fetma. Men en ny studie slår hål på teorin. ”Vi hade hittat ett samband om det funnits något”, säger forskaren Annika Rosengren till Dagens Medicin.

Publicerad den: 2015-05-13
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

När man vägt in andra faktorer visade den nya studien inte några skillnader i bukfetma eller fetma mellan personer som kände sig stressade och sådana som inte upplevde stress. Och det är en gedigen undersökning som gjorts. Sammanlagt har forskarna registrerat vikt, längd, blodtryck samt midje- och stussmått på mer än 125 000 personer från 17 länder, däribland Sverige.

– Resultat från tidigare forskning har varit oklara, men eftersom vår studie är så stor och omfattar olika befolkningsgrupper över hela världen, så hade vi hittat ett samband om det funnits något, säger professor Annika Rosengren vid Göteborgs universitet till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Upplevd stress

Deltagarna i studien fick sedan svara på hur mycket stress de upplevde. 

– Vad gäller stress så är det ju individens upplevda stress som är det intressanta. Hur individen upplever stress går ju inte alltid att på något bra sätt mäta med laboratoriemetoder, säger Annika Rosengren till tidningen. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Kjell 2015-08-25 23:08 (5 år sen)

  Man kanske inte blir fet av stress men hanteringen av stress däremot.
  Jag har en tendens att äta något gott till kaffet och/eller godis vid skrivbordet när jag blir stressad.

 • Avatar Kjell 2015-08-25 23:44 (5 år sen)

  Man kanske inte blir fet av stress men hanteringen av stress däremot.
  Jag har en tendens att äta något gott till kaffet och/eller godis vid skrivbordet när jag blir stressad.

 • Avatar Ragdoll 2015-05-18 17:17 (5 år sen)

  Nu är jag inte någon expert alls på fetma, däremot har jag ägnat en stor del av mitt liv att vara fysikt aktiv genom löpning, spinning etc. Det jag vet om att bli överviktig eller fet är att det är intag och uttag som i slutändan räknas. Jag var själv förundrad över hur jag kunde vara överviktig som tränade så mycket, tills jag en dag kom underfund med att min ämnesomsättning var förhållandevis låg, vilket resulterar i att jag, om jag vill gå ner i vikt eller hålla en normal vikt, inte kan äta lika mycket som kanske andra kan. Därför är det noga för mig att äta lite och rätt för att behålla ett sunt midjemått. Min tanke om detta är att man aldrig kan bli fet av "luft" man måste stoppa något i munnen för att det ska bli kalorier i magen, sedan kan det vara olika hur MYCKET och VAD man kan äta.

 • Avatar Camilla 2015-05-17 23:30 (5 år sen)

  Man bli inte fet av stress men man blir fet utav att stressa. Så enkelt är det

 • -
  Maria 2015-05-13 13:47 (5 år sen)

  Som vanligt kan man ingenting om hormoner. Stress påverkar binjurar och sköldkörtel vilket i sin tur påverkar vikten. Jag har haft övervikt i mer än tio år och inte en läkare eller dietist har förstått varför. Jo, binjureutmattning och hypotyreos pga vad då? Jo, stress!


Annons
Annons
Annons