Ny mottagning fokuserar på svårbehandlad utmattning

Psykiatrimottagningen för utmattningssyndrom i Göteborg blir först i sitt slag och riktar sig till patienter med svårbehandlad utmattning. ”Vi vill försöka ta reda på varför de här patienterna inte blir bra”, säger enhetschefen Gro Sundell.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Under år 2015 var 8000 patienter i Västra Götalandsregionen sjukskrivna med diagnosen utmattning – en sjukdom som kan drabba vem som helst. Den nya kliniken Psykiatrimottagning för utmattningssyndrom, PMU, vänder sig främst till dem som förutom utmattning fått andra diagnoser som ångest och depression.

– Personer med utmattningssyndrom söker sig i första hand till vårdcentralen som gör ett fantastiskt arbete och många blir bra igen inom ett år. Men vissa patienter tillfrisknar inte och det är de patienterna vi vill nå, säger Gro Sundell, enhetschef för den nya mottagningen.
För att få rådgivning på mottagningen räcker det med remiss från primärvården. Men för att genomgå behandling krävs remiss från den specialiserade allmänpsykiatrin.

– Eftersom våra patienter även kommer att ha en annan psykiatrisk diagnos är det viktigt att man även får behandling för denna parallellt som man får behandling hos oss.

Annons
Annons

Kvalitetsregister kommer upprättas

– Vi vill försöka ta reda på varför de här patienterna inte blir bra och genom ett kvalitetsregister hoppas vi kunna se om utmattningssyndrom till exempel är mer vanligt förekommande vid vissa psykiatriska tillstånd än andra, säger Gro Sundell.
Mottagningen kommer att ta emot patienter från hela Västra Götalandsregionen och tanken är att mottagningen även ska arbeta med rådgivning och konsultation gentemot vårdcentraler och andra vårdgivare.

– Vi har redan en mängd förfrågningar och kommer att ta emot våra första patienter den här veckan, sedan tror vi att det kommer att bli omkring 400 nybesök per år.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-12-7 14:54 (3 år sen)

    Har gått på ISM i många år , som nu är nedlagt för min del, har varit sjuk nu i 5år, med sjukdom som tillkommit under tiden!!? Hur kan jag komma i kontakt med den nya 'verksamheten' snarast möjligt!!! Viktigt viktigt för mig.......

  • Avatar lia 2016-12-8 14:10 (3 år sen)

    Ni behöver inte starta en utredning om svårbehandlad utmattning - jag kan bespara er tiden och tala om den bakomliggande orsaken. Anledningen är lågt kortisol, ev fel på ACTH signalen samt lågt tillgängligt hormon t3, tas i ryggmärgen.

    Så så var den studien klar!!


Annons
Annons
Annons