Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lider du av sömnlösa nätter?


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-10-18

Annons

- Få expertråd av sömnspecialisten Jan Ulfberg

Ungefär en av fyra svenskar har problem med att sova och de ökade sömnproblemen har att göra med våra alltmer komplexa liv, menar Ulfberg.

Sömnsvårigheter eller insomni som det också heter, är ingen ny företeelse men antalet drabbade har ökat och det är först på senare tid som forskningen lärt oss mer om sömnens betydelse för vår hälsa.

Problemen består i att den drabbade antingen har svårt att somna eller vaknar flera gånger under sömnperioden, vilket får konsekvenser i form av bland annat trötthet under den vakna delen av dygnet. Den vanligaste orsaken till insomni är problem i vardagen, stress och frustration kring tillkortakommanden i livet. Mer än tio procent av alla vuxna i västvärlden, framförallt kvinnor, lider av insomni och siffran stiger hela tiden.

– De ökade sömnproblemen har att göra med att våra liv har blivit mer komplexa. Vi har helt andra krav på oss att ”prestera och leverera” än tidigare. Samtidigt har vi också helt andra möjligheter att utföra saker snabbt tack vare en explosion av teknisk utveckling, vilket gör att vi kanske får mycket att fundera på i slutet av dagen. Människan hänger inte med i utvecklingen biologiskt, säger Jan Ulfberg, läkare och specialist i invärtes medicin.

Chatta med Jan Ulfberg

Har du frågor om sömnlöshet? Måndagen den 22:a oktober klockan 13.00 svarar Jan Ulfberg på dina frågor i en chatt på Netdoktor. Vill du ställa dina frågor reda nu –&nbspgör det genom att klicka här.
&nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-09-23 02:43 (9 år sen)

    Hej. Jag är en tjej på snart 25 år och jag har mycket svårt att somna i vanlig tid på kvällarna typ 21.00 går upp och kissar så mycket och ibland kissat i sängen.. Är det något fel på mig? Med vänlig hälsning, Malin

  • Avatar Tidigare användare 2015-09-23 02:16 (9 år sen)

    Hej. Jag är en tjej på snart 25 år och jag har mycket svårt att somna i vanlig tid på kvällarna typ 21.00 går upp och kissar så mycket och ibland kissat i sängen.. Är det något fel på mig? Med vänlig hälsning, Malin

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-21 13:52 (9 år sen)

    "Människan hänger inte med i utvecklingen biologiskt"

    Det är snarare så att samhällets teknik och hets inte passar människan. Varför ska människan anpassa sig? Uppenbarligen går det ju inte. Men tvunget ska samhället vara så destruktivt för människan.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.