Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lampljus påverkar vår insomningsförmåga


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-14

Annons

Det elektriska ljus vi exponerar oss för timmarna innan vi ska lägga oss påverkar vår insomningsförmåga och hela sömnen, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.

Melatonin som ofta kallas för sömnhormonet produceras mer av kroppen när det närmar sig natt. Hormonet gör oss sömniga och sänker blodtryck, ämnesomsättning och kroppstemperatur, vilket är nödvändigt för att vi ska kunna vila upp både kropp och sinne.

Det är väl känt att melatoninet påverkas av ljuset men forskarna har i en ny studie mätt exakt hur mycket kroppens produktion av sömnhormonet minskar när vi utsätter oss för artificiellt ljus under eftermiddagen och kvällen.

För att se skillnaden mellan starkt och mindre starkt ljus lät forskarna en grupp försökspersoner vistas i väl upplysta miljöer flera timmar innan sänggåendet och en annan grupp i lokaler med mer dämpad belysning.

Hos de som vistats i starkt ljus timmarna före läggdags producerade kroppen melatonin under betydligt kortare tid. Melatoninpåslaget krympte med hela 90 minuter hos dessa försökspersoner jämfört med den andra gruppen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons