Kvinnors julstress är betydligt större än mäns

Pynta, baka och julklappshandla - december och julen är full av stress, det är sedan gammalt. Men julstöket är inte lika stressande för männen som för kvinnorna och det beror på ojämlikheten i hemmet, det visar en ny studie från Novus enligt TT.


Publicerad den: 2017-12-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

En av fem känner är stressade inför julen och det är stor skillnad mellan könen. 14 procent ab de tillfrågade männen säger att de känner en generell stress när julen närmar sig, hos kvinnorna är det 27 procent som uppger det.

– Vi är ganska jämställda i Sverige jämfört med många andra länder, men när vi får barn hamnar ofta mer ansvar hos kvinnan när det gäller det obetalda arbetet, säger Anna Bennich Karlstedt som är legitimerad psykolog och författare till boken ”Sjukt stressad”, enligt TT.

LÄS MER: Tips för dig med stressmage

Annons
Annons

Förberedelserna inför julen är mest stressande

Men vad är det som är mest stressande då? Jo, enligt studien som har genomförts av Skandia med hjälp av Novus, så uppger 19 procent att det är förberedelserna inför julen som stressar dem mest. Alltså städning, pynt, julklappar och julmaten. 12 procent är oroliga för ekonomin, att pengarna inte ska räcka till.

LÄS MER: Så får du en hälsosam jul

Så vad ska man göra då? Anna Bennich Karlstedt att man behöver sätt sig ner och prata om fördelningen, så att inte det mesta av ansvaret hamnar bara på en person i familjen.

Annons
Annons

– Det behövs en diskussion om förväntningar och krav, även inifrån kommande krav. Det har många att tampas med, främst kvinnor. Man behöver inte stå och göra fem sorters sill om man gråter på kvällarna, det är aldrig värt det, säger hon.

    Källor

  • TT, Omni - http://tt.omni.se/defcd6569d895d23ba9279d95a97e512ad7eef35

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons