Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Jobba övertid ökar risken för hjärtsjukdom

Annons

De som jobbar över tre till fyra timmar om dagen löper större risk än andra att drabbas av hjärtproblem, visar en ny stor studie som presenteras i tidskriften European Heart Journal. Forskarna bakom studien har hämtat sin data från en stor hälsostudie som gjorts under lång tid och omfattar mer än 10 000 offentliganställda i London, den så kallade Whitehall II-studien.

Forskarna har studerat förekomsten av hjärtproblem från tidigt 90-tal fram till 2004. Under perioden visade det sig att de som jobbade över 3-4 timmar löpte 60 procent större risk att drabbas av hjärtproblem jämfört med de som inte jobbade övertid. Detta efter att man räknat bort både livsstilsfaktorer som rökning, övervikt och höga kolesterolvärden, men även andra sociala faktorer som kön, civilstånd och befattning.

Vad detta beror på är inte helt tydlig för forskarna. Men stress verkar helt klart ha med ett finger i spelet, menar Gordon McInnes, professor i kliniska farmakologi, som kommenterar resultaten.
– Dessa data, som hämtats från en stor yrkesgrupp, förstäker uppfattningen att jobbstress orsakad av övertidsjobb, oberoende av andra faktorer leder till ökad risk för hjärtproblem.

Mika Kivimäki, en av författarna bakom studien, menar att mer forskning krävs för att klarlägga orsakssambanden bakom resultaten. Men samtidigt menar forskarna ändå att den här kopplingen mellan övertidsjobb och hjärtproblem är något som läkare bör vara uppmärksamma på när de ger råd till sina patienter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.