Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Höga krav i skolan stressar eleverna

Annons

I veckan drar skolan igång på flera håll i landet, vilket för många unga innebär ökad stress och press. Det är särskilt unga flickor som mår dåligt av stressen och de höga kraven, rapporterar nyhetsbyrån TT. Statistiska centralbyrån, SCB, har intervjuat 1 100 barn och ungdomar i åldern 10-18 år om stressen i skolan, och svaren som de fått visar att det främst är läxor och prov som framkallar stress. Dessutom framkommer det att stressen blir allt mer kännbar ju högre upp man kommer i åldrarna, och det är framför allt flickor i gymnasieåldern som lider av prestationskrav och stress.

Enligt de nya siffrorna uppger 72 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna i gymnasiet att de känner sig stressade på grund av läxor och prov. Och omkring 60 procent av gymnasieflickorna stressas av de höga krav de har på sig själva. Motsvarande siffra bland pojkar är 37 procent.

Annons
Annons

Statistiska centralbyråns nya siffror bekräftar det som Skolverket kunde se i deras senaste undersökning.&nbspDen senaste rapporten, som presenterades i våras, visade att 60 procent av tjejerna och 40 procent av killarna på gymnasiet dagligen eller minst en gång i veckan stressades av läxorna. Men samtidigt visade Skolverkets undersökning att en stor majoritet av eleverna i alla åldrar trivs bra i skolan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons